"Na početku svi smo pazili, sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih"

Kako se virus ponaša, ima li razlike u odnosu na početak epidemije i ko je sad najugroženiji pitanja su na koje je odgovorio doktor Goran Stevanović, direktor klinike za infektivne i tropske bolesti, u jutarnjem programu TV Prva.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2020.

11:20

Foto: Printscreen / Prva

Prema njegovim rečima stariji sugrađani od početka epidemije poštuju sve mere i koriste zaštitna sredstva:

"Oni nemaju običaj da se kreću po žurkama i da se druže po zatvorenim sredinama. Imamo vrlo mali broj starijih sugrađana koji sada oboljevaju, što je i dobro jer je kod njih značajno veći rizik od lošeg ishoda. Oni koji najmanje vode računa o svom zdravstvenom stanju, koji su zanemarili preporuke da je ipak potrebna distanca, da su potrebne maske, i smanjenje kontakata su uzrasta između 30 i 50 godina sa najtežom kliničkom slikom", kaže Stevanović.

On je naglasio da smo se na početku epidemije svi prilično pazili, neki jer su to prihvatili, drugi jer su morali, a sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih. Takođe, kako kaže, sa stanovišta epidemiologa u samoj kliničkoj slici se ništa nije promenilo, menja se samo uzrast.

Na pitanje koji simptomi su upozorenje da se ljudi odmah jave u bolnicu, Stevanović kaže da su to osećaj kratkog daha, nedostatak vazduha i bolovi u grudima:

"To je razlog za javljanje u kovid ambulante da se vidi da li postoje početni znaci za upalu pluća. Sve se svodi na problem sa disanjem", kaže Stevanović.

"Činjenica je da postoji i jedan broj pacijenata koji imaju potpuno jasnu sliku koronavirusa, a koji duže vreme ostaju negativni, ni ne formiraju antitela na kovid 19. To je slučaj ne samo u našoj zemlji, već i u svim zemljama koje prate koronavirus", dodao je Stevanović.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči 96 pacijenata, 82 sa potvrđenom infekcijom korona virusa, 12 je na intenzivnoj nezi, a 4 pacijenta su na invazivnoj ventilaciji, rekao je doktor Goran Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: