Virus ne slabi: "Možda je neko od nas upotrebio taj termin da bi se lakše razumelo" VIDEO

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji se povećao i u poslednja dva dana je trocifren.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 26.06.2020.

11:39

Virus ne slabi:
Foto: Printskrin TV Prva

Željni smo da čujemo dobre vesti, ali i ohrabrenje za buduće dane. Šta se događa sa terapijom antitelima, koliko je onih koji su ozdravili doniralo krvnu plazmu i da li je tačno da je život antitela samo tri meseca? Da li oni koji su preležali koronu mogu ponovi da se zaraze?

"Ovde se radi o potpuno novom virusu. Nismo imali iskustva sa ovim virusom. On je cirkulisao nekih pola godine, kod nas nešto malo kraće, tako da smo mi zajedno sa epidemijom upoznavali karakteristike virusa", rekla je prof.dr Tanja Jovanović, virusolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Međutim, kako je rekla, dešavaju se stvari koje ne možemo da predvidimo, te da smo imali restriktivne mere, "bili smo u karantinu".

"Sa relaksacijom mera i na ličnu odgovornost svakog pojedinca, napravljeni su propusti u smislu da se ne poštuju epidemiološke mere. A te mere su krajnje jednostavne - nošenje maski, pranje ruku i držanje fizičke distance", objasnila je te dodala:

"Da smo poštovali mere sigurno ovakvu situaciju ne bismo imali. Sada imamo drugi pik".

Na pitanje da li koronavirus slabi, ona je rekla:

"Možda je neko od nas upotrebio taj termin da bi se lakše razumelo da se virus bolje adaptirao na domaćina. U tom smislu virusi menjaju virulencu, a kakav će ishod infekcije da bude ne zavisi samo od virusa nego i od domaćina".

Šta je karakteristika evropskoj soja virusa pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: