Glavni simptomi depresije: Kada je vreme da se obratite lekaru?

Svakodnevni stres, nezaposlenost, loši porodični odnosi, usamljenost - neki su od razloga depresije. "Bolest današnjice", kako još nazivaju depresiju, će prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije za manje od dve godine biti najčešći uzrok smrti kod žena, a drugi u ukupnoj populaciji.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

21:30

Glavni simptomi depresije: Kada je vreme da se obratite lekaru?
Foto: Marjan Apostolovic/Thinkstock

Osobe koje boluju od depresije najčešće ne govore o tome i odlučuju da se same bore sa svojim problemom. Upravo zbog toga neophodna im je podrška i pomoć.

Osećanje bezvrednosti i svakodnevna borba sa negativnim mislima u svetu u kome žive mogu da imaju fatalne posledice i da dovedu do toga da osoba sebi oduzme život.

"Negativne misli, to crnilo i mrak izazivaju osećanje bespomoćnosti. I to osećanje bespomoćnosit može biti okidač za želju da se okonča život ili u početku misli da se okonča život. Čovek ima utisak da nije u kontroli svog života da šta god da radi nema svrhu, praktično suicid može biti izazvan depresijom, depresivnim osećanjem bespomoćnosti", kazala je Branka Kordić, psihički psiholog za "O2" televiziju.

A kako je najbolje prepoznati simptome i stati na put "bolesti današnjice" saznajte u nastavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: