561 mil. € kazne zbog prekršenog obećanja

Evropska komisija je kaznila kompaniju Microsoft sa 561 miliona evra jer nije pružila korisnicima mogućnost izbora internet pretraživača u svom operativnom sistemu Windows 7.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug, Verge

Sreda, 06.03.2013.

13:10

Default images

Komisija je saopštila da je ovo prvi put da kažnjava jednu kompaniju zbog toga što je prekršila prethodni dogovor sa EU postignut 2009. godine, po kojem je bila obavezna da evropskim potrošačima obezbedi slobodan izbor internet pretraživača u okviru svog operativnog sistema Windows, prenosi Frans pres.

Međutim, “tehnička greška”, kako je Microsoft naziva, u Windows 7 Service Packu 1 uklonila je ovu mogućnost.

Evropska komisija formalno je započela istragu u julu 2012. godine, a prošlog oktobra zvanično je odlučeno da je kompanija prekršila pravila.

Kazna je izračunata na osnovu ozbiljnosti prekršaja – 15 miliona korisnika Windowsa u EU nije videlo opciju za odabir pretraživača kao što je dogovoreno, ali je u obzir uzeta i saradnja Microsofta tokom istrage.

Međutim, nije sve tako loše za Microsfot s obzirom da po pravilima EU kazna može da ide do 10 odsto ukupne godišnje zarade, dok trenutna kazna iznosi svega 3 odsto profita koji je kompanija ostvarila u 2012.

Prema rečima Komisije reč je o "veoma ozbiljnom prekršaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: