Kriza se nastavlja – grafičke karte iz RX 6000 i RTX 30 serija su do dva puta skuplje

Nestašica čipova i dalje negativno utiče na dostupnost i cene grafičkih karti.

Izvor: B92, 3DCenter

Utorak, 23.11.2021.

13:32

Kriza se nastavlja – grafičke karte iz RX 6000 i RTX 30 serija su do dva puta skuplje
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Prošlo je godinu dana od objave AMD RX 6000 serije i Nvidia RTX 30 serije grafičkih karti, a aktuelna nestašica čipova nastavlja da remeti ponudu ovih modela na tržištu, kao i cene video karti.

Pomenute grafičke karte se i dalje prodaju po dvostruko višoj ceni u odnosu na preporučenu maloprodajnu cenu.

Najnovija statistika 3DCentera, koji prati prosečne prodajne cene pomenutih serija video karti, pokazuje da se grafičke karte i dalje prodaju po daleko višoj ceni od one koja bi trebalo da bude.

Nedavno su RTX 30 GPU-ovi zabeležili rast cena od 7% u poređenju sa statistikom od 31. oktobra. S druge strane, cene AMD grafičkih karti su porasle za 11 procenata u odnosu na preporučenu.

Svaka od pojedinačnih grafičkih karti iz pomenutih serija je skuplja od preporučenih maloprodajnih cena, s tim što neke imaju nižu a neke višu cenu od onoga što su imale pre nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: