Nameštanje mečeva ozbiljan problem

Autor studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu Emin Bozkurt ocenila je nameštanje mečeva ozbiljan problem u Evropi.

Izvor:

Utorak, 18.09.2012.

15:35

Default images

Kako je objavljeno na sajtu Euraktiva (www.euractiv.rs), Specijalni odbor Evropskog parlamenta o organizovanom kriminalu, korupciji i "pranju" novca raspravljao je o nameštanju mečeva i kriminalu u sportu, a među zemljama u kojima postoji taj problem pominje se i Srbija.

Ona napominje da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije kriminalci infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.

U izveštaju holandske poslanice Emin Bozkurt, članice grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i autora studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu, navodi se da su otkrivene "snažne veze izmedju fudbalskih i kriminalnih organizacija, posebno u istočnoj Evropi i na Balkanu".

Pozivajući se na studiju francuskog nezavisnog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS) Bozkurtova navodi se da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije, pripadnici kriminalnih krugova infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.

"U tim i mnogim drugom zemljama, poput Nemačke, Italije i Turske, kriminalci ubedjivanjem, podmićivanjem i pretnjama utiču na igrače i sudije kako bi namestili mečeve", navodi se u izveštaju.

Bozkurtova je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom.

Pritom, pošto među članicama postoje razlike u kaznama, oni koji nameštaju mečeve obično odlučuju da to rade u zemljama sa blažim kaznama.

U Evropskoj uniji (EU) namešteni mečevi su registrovani u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Malti, Poljskoj, Portugaliji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Bozkurtova, kao i više organizacija, pozvala je da se zajednički pristupi tome da se nameštanje mečeva uvede kao krivično delo u članicama EU, da se utvrdi opšti pravni okvir na nivou EU, kao i da se potpišu sporazumi kako bi se koordinisale istrage.

Evropski komesar za jedinstveno tržište Mišel Barnije nedavno je najavio da će biti objavljen predlog akcionog plana o tome kako da se regulišu klađenje i kockanje u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: