13 godina kasnije – Partizan se nada novom Dnjepru

Ekipu Partizana od 21.05 očekuje najveća utakmica u sezoni, kada će na stadionu u Humskoj dočekati Viktoriju Plzenj u šesnaestini finala Lige Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

12:00

13 godina kasnije – Partizan se nada novom Dnjepru
Starsport/Saša Iliæ na utakmici protiv Dnjipra 2005. godine

Izabranici Miroslava Đukića uspeli su da se plasiraju u nokaut fazu drugog po rangu takmičenja u Evropi prvi put posle 13 godina i sezone 2004/2005.

Crno-beli su se te takmičarske godine nalazili u grupi sa Lacijom, Viljarealom, Egaleom i Midlzborom i uspeli su da kao treći prođu u narednu rundu.

Žrebom je odlučeno da Partizan u šesnaestini finala tadašnjeg Kupa UEFA igra sa ukrajinskim Dnjeprom, koji će kasnije u dvomeču izbaciti i plasirati se među 16 najboljih.

U prvom meču, koji je odigran 16. februara 2005. godine, ekipa koju je predvodio Vladimir Verzmezović odigrala je 2:2, a oba gola za beogradski klub postigao je debitant Obiora Odita. 21-godišnji Nigerijac zablistao je na debiju za Partizan, pošto je pred oko 15.000 navijača na stadionu Partizana postigao golove u 12. i 45. minutu.

Utakmica na stadionu, tada vicešampiona SCG, igrana je u veoma teškim uslovima.

Sneg je tokom celog dana padao u Beogradu, teren je pred utakmicu očišćen, ali su konstantne padavine sprečavale igrače oba tima da pokažu povezanu igru.

Golove za goste postigli su Nazarenko u 28. i Rusol u 58. minutu. Djenpar je mogao i do pobede u Beogradu jer su krajem utakmice i pogodili stativu.

Utakmica je završena bez pobednika, pa je učesnik osmine finala bio poznat posle duela u Dnjepropetrovskom.
Starsport/Simon Vukèeviæ na utakmici protiv Dnjipra 2005. godine
Revanš meč između ova dva kluba odigran je sedam dana kasnije u Ukrajini, a gol za trijumf Partizana i prolazak u osminu finala postigao je Miroslav Radović u 87. minutu.

Vermezović je izveo ofanzivan sastav sa dva napadač (Odita, Boja), međutim u prvom poluvremenu napadi beogradskog klubu bili su bez uspeha.

Takođe, kada je u 42. minutu sudija isključio kapitena Sašu Ilića prolazak Partizan čini se sve dalje i dalje. Kao pravi potez ispostaviće se ulazaka Radovića na poluvremenu umesto nedovoljno oporavljenog Boje.

Napadi Dnjepra u nastavku meča postajali su sve jači, iako je njima “igrao“ i rezultat 0:0 pošto su postigli dva gola u gostima.

Veliku radost crno-beloj populaciji u 87. minutu doneo je rezervista Radović. Odita mu je asistirao, pa je tako novo pojačanje Partizana u dve utakmice postigao dva gola i asistenciju. Iako su poraženi u osmini finala od moskovskog CSKA, Partizan je ostvario veliki uspeh. Narednih godina crno-beli su igrali nekoliko puta Evropu, ali nikada nisu uspeli da ponove uspeh iz takmičarske godine 2004/2005.

Sada 13 godina kasnije klub iz Humske igraće nokaut fazu istog takmičenja, a protivnik će mu biti Vikotorija iz Plzenja.

"Svesni smo važnosti utakmice za sve nas, svesni smo i koliko će biti teško protiv ozbiljnog protivnika, ali i mi smo dobra ekipa. Idemo bez straha, da pokušamo da prodjemo. Svesni smo neće biti lako, ali mi smo Partizan i moramo da idemo pobednički i uvek verujući u sebe", rekao je Đukić pred ovaj meč.

Aktuelni šampion Srbije prošao je mnogo kako bi došao dovde – u kvalifikacijama su izbacili Budućnost i Videoton i time se plasirali u grupnu fazu.

Žrebom je odlučeno da crno-beli igraju sa Skenderbegom, Jang Bojsem i kijevskim Dinamom, a najvažnije pobede, kojima je Partizan došao do ove pozicije, ostvarene su pred domaćom nad albanskim i švajcarskim klubom.
Starsport
Partizan je uspešno odradio zimske pripreme i sada ga očekuje veliki ispit protiv češkog kluba.

"Znamo kako igra protivnik, imamo dovoljno infomacija, čak smo i protivnike na pripremama birali da budu slični njima, tako da znamo i intenzitet koji će biti, pripremljeni smo na sve. Verujem u nas, imamo zaista odličnu ekipu, imamo zdravu, mirnu atmosferu i iz te mirnoće idemo da tražimo prolaz", smatra trener crno-belih.

Beogradski klub biće oslabljen pošto u ekipi neće biti novo pojačanje Saša Zdjelar.

"Nismo imali puno sreće sa povredama, imali smo problema sa Pantićem, Ožegovićem, sada i Zdjelar. Svi koji budu igrali su provereni igrači i siguran sam da će dati maksimum. Verujem u ekipu i ne sumnjam da će dati sve od sebe. Očekujem da odigramo vrhunsku utakmicu, da pokažemo pobednički Partizan, ekipu koja zna šta hoće", kazao je Đukić.
StarSport
Gosti dolaze u prestonicu Srbije kako bi ostvarili što bolji rezultat, a trener Plzenja Paval Vrba očekuje od svog tima da bude maksimalno angažovan.

"I za jedne i za druge je ova utakmica vrlo važna. Naravno, mnogo je bolje kada imate nekoliko utakmica i kada nemate toliku pauzu već kada su igrači razigrani i uigrani. Ali, situacija je ista i za Partizan i za nas. I jedni i drugi moramo da se zagrejemo za ovo", rekao je Vrba.

Partizan je dugo čekao na proleće u Evropi i shodno tome navijači bi trebalo da napune stadion u Humskoj. Ipak, u sredu se pojavila informacija da dosta karata nije prodano.

Ne znamo šta je tačan uzrok slabog interesovanja crno-bele populacije, ali vremena još uvek ima – tako da “grobari“ podržite svoj klub sa stadiona i budite im 12. igrač.

Ulaznice za južnu i severnu tribinu koštaju 1.000 dinara, bočni delovi na istočnom i zapadnom delu stadiona su 1.500, a centralni delovi 2.000 dinara.

Podsećamo utakmica je od 21.05, a vi budite uz B92 i pratite aktuelna dešavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: