Ponedeljak, 05.03.2012.

15:09

Ognjen Stojanović na putu ka Londonu

Ognjen Stojanović (21) već godinama je najbolji srpski trijatlonac, a u narednih nekoliko meseci pokušaće da se plasira na Olimpijske igre. Stojanovićev put ka svetskom vrhu u jednom od najnapornijih sportova (1500 metara plivanja, 40 kilometara vožnje bicikla, 10 kilometara trčanja) počeo je u ranom detinjstvu, borbom protiv opake bolesti.

Izvor: B92

Default images

Kao petogodišnjem dečaku postavljena mu je dijagnoza da boluje od Leg-Kalve-Pertesovog sindroma, zbog čega je pod znakom pitanja bilo da li će uopšte moći da hoda.

Ognjen je morao na operaciju, a kao terapiju lekari su mu savetovali da se bavi plivanjem i vožnjom bicikla.

To je krenulo dosta dobro, Ognjen je počeo da trenira plivanje, čime se bavio punih deset godin. U tom periodu roditelji su ga svakog dana vozili 30km do Novog Sada, da bi mogao da trenira.

Pobedio sam bolest, zapravo sam je potpuno uništio, zahvaljujući neverovatnoj upornosti i majci, koja me je sedam godina vozila na svaki trening“, kaže Stojanović za triathlon.org.
www.ognjenstojanovic.com
U tom periodu morao je da pliva osam puta dnevno, da bi sačuvao kosti. Danas mu to iskustvo služi da bi se motivisao.

Kada posustanem, kažem sebi – Ogi, kao dečak si plivao osam puta dnevno. Moraš to da odradiš kako treba. Bolest me je naučila disciplini i usadila mi takmčarski duh“.

Ključni trenutak dogodio se 2005, kada je kao petnaestogodišnjak otkrio čari trijatlona. Od 2006. potpuno se posvetio tom kompleksnom sportu i osvojio prvu titulu nacionalnog šampiona u Zaječaru.

Usledili su vezani šampionati Srbije, od 2008. i prvenstva Balkana, a on sâm najvećim uspehom u karijeri smatra zlato na Evropskom juniorskom kupu 2008. u španskom Pulpiju, gde je odbranio naslovi iz Ejlata, u Izraelu.

Dominaciju na Balkanu započeo je u Galipolju 2007, a nastavio ga i narednih godina u Kladovu, Varni i Lutrakiju.
www.ognjenstojanovic.com
Upravo u to vreme privukao je pažnju čelnika ITU (Međunarodne trijatlonske federacije), koji su ga 2007. uključili u svoj razvojni program.

Upoznao sam ga 2007. u Mađarskoj“, seća se direktor Razvojnog tima ITU Libi Burel. „Ogi je ušao u trijatlon sa mnogo strasti i prosto guta sve informacije vezane za taj sport. Njegova nacionalna federacija se tek razvija, i zbog toga on nema mnogo partnera za trening, koji mogu da prate njegov nivo. On se posvećuje trud i vreme ovom sportu, nije mu teško da otputuje u neku drugu zemlju da bi radio sa takmičarima koji su sličnog kvaliteta. Potpuno je posvećen ovom sportu i jedan je od najboljih reprezenata razvoja ITU“.

Posle velikih uspeha tokom 2008, usledile su dve razočaravajuće sezone, a 2010. se dogodio novi prelomni momenat – posle veoma lošeg nastupa u Budimpešti upoznao se sa Seržom Santušom, koji mu je postao trener. Santuš je pre toga pomogao Žoau Silvi da dođe do četvrtog mesta na svetu.

Samo tri meseca posle susreta u Mađarskoj Stojanović se preselio u olimpijski trening kamp Portugalaca u Rio Majoru.
www.ognjenstojanovic.com
Nisam mogao da nađem boljeg trenera. Njegova striktna disciplina i osećaj odgovornosti savršeno mi odgovaraju. Posledice će se tek osetiti u narednim godinama. Santuš veoma vodi računa da ne preteram sa treninzima“, kaže Ognjen.

Tokom boravka u Portugalu on ima priliku da radi sa zvezdama trijatlona, kakve su Kris Gemel i Dejvid Haus, koji su mu postali mentori. Ipak, odlučujuću ulogu ima Ognjenova disciplina.

Ono što radim je neka vrsta varanja sopstvenog mozga. Razmišljam samo o onome što radim u tom trenutku i ubeđujem sebe da se osećam odlično. Ako bih razmišljao unapred, ne bih mogao da utičem na sebe na taj način“.

U takmičenjima za Svetski kup Ognjen je triput ulazio među trideset najboljih – Uatulko pretprošle i Guatape prošle godine doneli su mu poziciju 30, a 2010. u Holtenu bio je za dve pozicije bolji. U ITU Svetskoj seriji osvojio je 32. mesto u Jokohami 2009. Prošle godine je u kolumbijskoj Kartaheni osvojio Panamerički kup i Iberoamerički šampionat. Ukupno je nastupio na 54 trke u elitnom, juniroskom i takmičenju do 23 godine.
Na putu ka Olimpijskim igrama u Londonu Stojanović mora da nakupi dovoljno bodova na tri takmičenja u narednom periodu, pre nego što na dva takmičenja Svetskeserije ITU pokuša da ostvari san i izbori mesto u Londonu, kao prvi srpski olimpijski trijatlonac.

Na Olimpijskim igrama u Londonu takmičiće se po 55 trijatlonaca i trijatlonki. Žene nastupaju četvrtog avgusta, muškarci tri dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: