Moje putovanje se nastavlja...

Kada je 2001. godine na juniorskom šampionatu Evrope osvojio zlatnu medalju na 100 metara delfin stilom, o Miloradu Čaviću se tada govorilo kao o mladom plivaču koji će vrhunske rezultate postizati tek na Olimpijskim igrama u Pekingu. On je ’pretekao’ sve prognoze već 2003. kada je na Evropskom prvenstvu u Dablinu osvojio zlatnu medalju oborivši svetski rekord! Narednih godina ređale su se medalje i obarali rekordi, a vrhunac se desio 16. avgusta 2008. osvajanjem srebrne medalje na Igrama u Pekingu i to na kakav način!

Izvor: Nina Kolundžija

Subota, 16.08.2008.

12:02

Default images

Čavić je rođen 31. maja 1984. godine u kalifornijskom gradu Anahajmu. Iako je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, još kao 16-godišnjak odlučio je da nastupa za SR Jugoslaviju i tada definitivno postao ljubimac navijača u našoj zemlji. Na takvo njegovo opredeljenje uticali su roditelji Duško i Ljiljana. Milorad je prošle godine diplomirao političku ekonomiju na univerzitetu Berkli. Na zvaničnom veb sajtu kao interesovanja navodi provođenje vremena sa prijateljima, filmove, dokumentarce, izlaske, životinje, sportove, podvodni ribolov i putovanja.
Èaviæ sa Daniloviæem i Divcem (zvanièni sajt)
24-godišnji plivač kao najznačajniji trenutak u karijeri označava obaranje svetskog rekorda u trci na 100 metara delfin stilom u malim bazenima u Dablinu. Dostigao je vrh pa se neminovno postavilo pitanje: šta dalje?

’’Kada sam se vratio iz Irske, ostavio sam svoje snove za sobom … moj životni cilj da oborim svetski record i da pomerim granice onoga što je ljudski moguće je bio ostvaren. Šta je trebalo sledeće da uradim? Odgovor se cinio crno belim – od mene se očekivalo da postavim novi cilj i da se okrenem budućnosti. Međutim, tada sam osetio da je ona vatra utihunila. Osetio sam se praznim 8 meseci pre mog nastupa na Olimpijadi 2004. To je bio početak dvogodišnjeg mračnog doba moje karijere’’, rekao je Čavić.
zvanièni sajt
Na Igrama u Atini desio mu se peh sa kupaćim kostimom zbog kojeg nije ostvario značajniji rezultat. Naredne dve godine imao je ozbiljnih problema sa jakim bolovima u donjem delu leđa što ga je onemogućavalo da intezivno trenira i zbog čega je prekinuo karijeru bez namere da se vrati. Čavić je izjavio da u tom periodu nije bio srećan i vratio se u bazen posle četiri meseca. Od tog trenutka slede njegovi najveći uspesi.

’’Plivanje je za mene oduvek bilo od izuzetnog značaja u životu i formiralo me je kao čoveka u svakom mogućem smislu. Od kada sam počeo njime da se bavim, plivanje mi je otvorilo svet kreativnosti i upoznalo me sa takmičarskim duhom. Samo igranje u vodi, bilo da se radilo o prskanju, skokovima u vodu ili plivanju, predstavljao je novi izazov za bolja dostignuća. Lepota celog tog iskustva je što sam uživao u svakom njegovom trenutku i zaista voleo to što sam radio. Sve to je imalo smisla, bilo je istrazivackog duha i sa ciljem da postam brzi i okretniji. Moje razumevanje sporta i osećaj koji imam za vodu su mi dali snagu potrebnu za dalje i veće korake u zivotu, za stvari za koje u to vreme nisam bio ni svestan. Shvatio sam da je plivačko okruženje za mene raj, i u dubini duše sam osetio da će voda otkritini moju najveću životnu strast – takmičenje’’, rekao je Čavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: