Nova vest
Olimpizam

Subota, 11.08.2012.

13:28

Milica u finalu, večeras za zlato!

Milica Mandić plasirala se u finale Olimpijskih igara u tekvondou u kategoriji preko 67 kilograma! Za zlato protiv Francuskinje An-Karolin Žraf u 23.15h.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Mandićeva je ostvarila tri pobede u kategoriji preko 67 kilograma i obezbedila najmanje srebro za sebe i Srbiju u Londonu. Subote su nam donele sve tri medalje.

U prvoj rundi je dobila Taligitu Krouli sa Samoe sa 16:2, u četvrtfinalu Meksikanku Mariju del Rosario Espinose, olimpijsku šampionku sa 6:4, u polufinalu "prebila" Anastasiju Barišnjikovu sa 11:3!

Za razliku od prve dve rivalke, Ruskinja je viša rastom od Mandićeve. I ona je bila agresivnija na početku meča, pa je već u uvodnim sekundama tražila od sudija da joj priznaju udarac iz okreta u glavu. Posle pregledanja snimka sudije su procenile da nije bilo kontakta za poene.

Početkom poslednjeg minuta Mandićeva je krenula agresivnije, napravila seriju od dva udarca, a onda i jednom Ruskinju udarila u glavu za 5:0.

U drugoj rundi Milica je očekivano čekala šansu iz "kontre", pa je posle 30 sekundi zadala novi udarac Ruskinji. Potom je Mandićeva udarila Barišnjikovu u glavu, ali udarac nije registrovan. Njen trener tražio je pregled snimka nakon čega je Milica dobila još tri poena za 9:0. Do kraja runde Ruskinja je uspela da konačno zada dva udarca i smanji na 9:2.

U poslednja dva minuta rivalka je krenula na sve ili ništa, što je Mandićeva maksimalno iskoristila i već u prvih 30 sekundi osvojila još dva poena. Do kraja runde Milica je sačuvala prednost i sa 11:3 plasirala se u finale Olimpijskih igara.

Eliminisala šampionku iz Pekinga

Milica je oprezno krenula u duel sa Meksikankom koja je bila agresivnija, ali nije uspevala da zada udarac. U samom finišu runde Mandićeva je pronašla "rupu" i zadala udarac za prvi bod.

Meksikanka je nastavila sa agresivnijom igrom, da bi polovinom druge runde posle mini-seriji uspela da izjednači. U nastavku se Meksikanka malo povredila, što je Milica odmah iskoristila i novim udarcem povela 2:1. Ali, Espinosa je brzo izjednalila za 2:2 posle dve runde.

Na otvaranju treće agresivna Meksikanka je prvi put povela, a uskoro stigla i do 4:2. Mandićeva je na vreme odgovorila i smanjila, minut pre kraja.

U poslednjih 50ak sekundi Milica je krenula ofanzivnije, da bi 20 sekundi pre kraja udarila Espinosu u glavu. Trener Meksikanke je odmah reagovao i trežio da sudije pregledaju snimak.

Sudije za stolom su procenile da je udarac vrhom prstiju bio regularan, pa je Mandićeva sa 6:4 prošla u polufinale! U finale se plasirala prva favoritkinja, Francuskinja An-Karolin Žraf koja je sa 6:4 savladala Kubanku Glenis Ernandes.

Mandić: Bila sam spremna za Espinosu

Mandićeva je kontrolisala tempo i uglavnom je bila u defanzivi i kontranapadima protiv Espinose koja je presirala na tehnička dva poena.

"To je njena specijalka, to često radi, ali ja sam to znala, bila sam spremna za to i za kontru koju ću da radim. Tako da sam ja bila ta koja je kontrolisala taj deo, mada je ipak bilo oscilacija", rekla je Mandićeva agenciji Beta posle pobede u četvrtfinalu.

Ova 21-godišnja Beograđanka dva puta je vodila, ali je iskusna Meksikanka pretekla i povela s 4:3, kada je Mandićeva zabeležila udarac u glavu i preokrenula na 6:4. Espinosa je uložila prigovor, ali su sudije odlučile da je udarac ispravan. Srpska reprezentativka bila je sve vreme smirena.

"Nisam srljala, znala sam da treba da budem smirena u tim trenucima, jer bih samo primila još poena... Bilo je malo ometajućih efekata,
prvi put radim pred ovakvom publikom i ovakvim navijačima, prvi put sam na Olimpijskim igrama. Bilo je malo teško, ali izvukla sam se od toga"
, rekla je Mandićeva.

Moćno do četvrtfinala

Mandićeva je u prvom kolu bila moćna protiv Taligite Krouli sa Samoe, koju je u dve runde dobila sa 16:2. Naša olimpijka je bila sjajna u prvoj rundi, u prvih 30 sekundi je zadala rivalki dva udarca u glavu, da bi do isteka iste stigla do velike prednosti od 10:2.

Srpska predstavnica u tekvondou je nastavila da maksimalno koristi svoju nadmoć u visini, pa je u drugoj rundi osvojila još šest bodova. Pošto je imala prednost od 16:2, sudije su prekinule meč, pa se Milica plasirala u četvrtfinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

7 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu