Nova vest
Auto-moto 0

15.5.2024.

23:38

Pomirili se rukovodstvo Formule 1 i FIA

Rukovodstvo Formule 1 i Međunarodna automobilska federacija (FIA) složile su se da se posvete strateškom planu za budućnost Formule 1, posle sukoba dve organizacije u poslednje vreme.

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Imago/ DPPI/Panoramic

Predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem rekao je početkom meseca agenciji Asošiejted pres da je njegov odnos sa izvršnim direktorom Formule 1 Stefanom Domenikalijem "nikad bolji" i da zajedno rade na daljem jačanju saveza.

U saopštenju FIA i rukovodstvo Formule 1 objavili su da su razvili radni odnos u korist Formule 1.

"Svetski šampionat Formule 1 nikada nije bio ovoliko jak i globalno raste, a FIA i Formula 1 su posvećene ostvarivanju najboljih rezultata za ceo sport. U tom cilju obe strane razvijaju novi strateški plan koji će nam omogućiti da iskoristimo prilike i dodatno unapredimo potencijal Formule 1 u narednim godinama", navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo Formule 1 i FIA, posebno Ben Sulajem, su u sukobu otkako je on izabran za predsednika posle kontroverzne završnice sezone 2021. godine i poslednje trke u Abu Dabiju. Problemi su se kretali od toga da je zabranio vozačima da nose nakit u bolidima ili da daju političke izjave, do uverenja Formule 1 da je Ben Sulajem ugrozio finansije kada je javno doveo u pitanje ukupne procene vrednosti.

Takođe, uzbunjivač je podneo dve tužbe protiv Ben Sulajema za navodno mešanje u takmičarsku sezonu prošle godine. FIA je obavila istragu i oslobodila ga krivice.

Najveći problem dve strane bio je kako su prihvatile zahtev Majkla Adretija i Dženeral Motorsa da se proširi takmičenje u Formuli 1 na još jednu ekipu, odnosno za još dva automobila Kadilaka.

Ben Sulajem ne samo da je otvorio proces za Andretija da se prijavi u Formulu 1, već je odobrio prijavu i otvoreno podržao oba brenda da se priključe takmičenju.

Rukovodstvo Formule 1 i svih 10 ekipa izrazili su želju da u takmičenju ostane 10 ekipa. Rukovodstvo je dovelo u pitanje Andretijevu sposobnost da bude konkurentan na vrhunskom nivou u motosportu i odbilo je prijavu.

O tom pitanju nije bilo reči u ovom saopštenju.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu