Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 01.11.2010.

21:36

Čović ponudio novu ligu

Prvi čovek FMP-a Nebojša Čović ponudio je na sastanku Udruženja prvoligaša novi koncept organizacije srpske lige, pištu 'Novosti'.

Izvor: B92, Večernje novosti

Autor:B92, Večernje novosti

Default images

Sastanak je održan u ponedeljak, a Čovićev koncept je zasnovan na uspešnim evropskim primerima.

Suština predložene formule je formiranje KLS kao privrednog subjekta, koja bi bila registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Kada se pravni termin dovede na košarkaški termin, to znači da odlučujuću reč više ne bi imao direktor, već sistem zasnovan na skupštinskom odlučivanju. Predloženo je da osnivački ulog u iznosu od 1.000 evra uplati 18 klubova, dok bi Košarkaški savez Srbije uložio u početni kapital 4.500 evra, čime bi „kupio“ 20 odsto glasačkih prava. Klubovi bi imali po jedan glas, a KSS tri.

Ukoliko klub ispadne iz lige, na njegovo mesto dolazi drugi tako što bivšem članu isplaćuje osnivački ulog od 1.000 evra. U šemi nove KLS nalaze se skupština, direktorijum ili upravni odbor, direktor i dva njegova zamenika. Jedan deo predloženog programa formiranja profesionalne lige dobro je poznat i odnosi se na večitu želju da srpska liga postane punopravna članica evropske ligaške asocijacije (ULEB). Time bi domaća liga postala legitimna alternativa dosad neprikosnovenoj Jadranskoj ligi, koja je „otela“ naše najbolje klubove zovom prohodnosti u evropska takmičenja.

Sastanku je prisustvovao i predsednik KSS Dragan Kapičić, koji se založio za usvajanje Čovićevog koncepta, ali su glavni reflektori bili upereni ka predstavnicima večitih rivala. Generalni menadžer Crvene zvezde Mirko Pavlović izjasnio se za glasanje o predlogu, dok je sportski direktor Partizana Dragan Todorić tražio „tajm-aut“. Na kraju je dogovoreno da se klubovi do četvrtka izjasne o novoj organizacionoj šemi KLS, podložnoj izmenama u slučaju da osnivači ulože određene primedbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu