Nova vest
Košarka

Sreda, 04.05.2016.

15:15

Bartomeu o FIBA: Najverovatnije idemo na sud

Prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu rekao je da će se konflikt na realaciji Evrolige i FIBA najverovatnije rešavati na sudu.

Izvor: AK

Autor: AK

Bartomeu o FIBA: Najverovatnije idemo na sud
Foto: Getty images

On je ponovio da bi odluka mogla da ima katastrofalne posledice na celokupni košarkaški sistem.

Čelnici dve organizacije su imali četvoročasovni sastanak u Minhenu u utorak, ali nisu uspeli da postignu dogovor o ključnim pitanjima, pre svega u vezi sa Evrokupom, pa su ostale na snazi sankcije prema nacionalnim savezima.

"Čitava stvar će se najverovatnije rešiti na sudu i to je posao Evropske komisije. Možemo da izgubimo ili pobedimo, ali biće katastrofa ako izgubimo, jer to znači da nećemo imati stabilan sistem takmičenja. FIBA se ne pita za sve sama kao što se FIFA pita u fudbalu. Situacija nije dobra jer FIBA želi da uradi ono što smo mi već uradili. Rekao sam im "uvukli ste nas u haos", rekao je Bartomeu.

On je podsetio na kontradiktornost koju je FIBA pokazala, time što je igranje u Evroligi prihvatljivo, a u Evrokupu koje organizuje isto telo, nije.

"Ponudli su mnogo novca velikim klubovima i oni su ih odbili, a onda je FIBA odlučila da promeni svoje pristup u sportskim kriterijumima. I ponovo su ih klubovi odbili, a potom su počeli sa pretnjama i upozorenjima. Situacija nije jednostavna. FIBA je imala spor između nacionalnih saveza i timova, a sada imaju sa Evroligom. Ukoliko Real Madrid igra Evroligu sve je u redu, ali ako Valensija igra Evrokup, oni će kazniti Španiju. Pa da li je onda Evroliga prihivatljiva, a Evrokup koji organizuje isto telo nije?", istakao je prvi čovek Evrolige.

Bartomeu je bio veoma kritičan na reakcije koje su pokazali nacionalni savezi nakon pretnji sankcijama.

"Bio sam veoma iznenađen njihovim reakcijama. Savezi preferiraju da gledaju na drugu stranu i da svaljuju pritisak na klubove. Nisu otišli na sudove da se žale, niti su uložili žalbu FIBA. Ako oni to ne urade, mi ćemo sami", zaključio je Bartomeu.

FIBA: Iscrpno, konstruktivno, ali bez rešenja

FIBA je saopštila povodom sastanka sa predstavnicima Evrolige da su imali iscrpljujući i konstruktivan sastanak, ali bez zaključaka.

"Sastanak je bio iscrpljujući, konstruktivan, razgovarali smo o nizu pitanja, ali nismo postigli zaključak. Obe strane će preispitati neka pitanja pokrenuta na sastanku pre preduzimanja novih koraka", saopštila je FIBA.

Dve organizacije se mimoilaze u vezi sa nadležnostima u kontroli kontinentalnih takmičenja, FIBA ne dozvoljava klubovima da učestvuju u Evrokupu, zbog čega je do daljnjeg suspendovala Srbiju, Španiju i još desetak selekcija.

Predstavnici dve strane, uz prisustvo čelnika Fenerbahčea, Real Madrida, Makabija i Olimpijakosa, razgovarali su čak četiri sata u Minhenu, ali dogovor nije postignut.

ECA je predložila FIBA da klubovi bez straha od suspenzije imali slobodu da biraju u kojem takmičenju će da igraju (u zavisnosti od toga da li su izborili učešće), integraciju FIBA u okvire Evrolige kroz novu strukturu upravljanja, te potpunu kontrolu FIBA u donošenju pravila igre, transfera, doping kontrole i sankcija.

Međutim, dve strane nisu mogle da se dogovore o broju klubova koji će učestvovati u ECA takmičenjima (Evroliga i Evrokup), jer trenutno vodeća klupska organizacija želi 40, pa je FIBA odbila da ukloni sankcije koje bi mogle da ugroze Srbiji domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju (4-9. jula).

Evroliga je istakla da će nastaviti sa naporima da kroz dijalog osigura napredak košarke i postigne konsenzus koji će doneti slobodu izbora klubovima, bez straha od sankcija i kazni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu