Nova vest
Fudbal

Sreda, 22.10.2014.

10:00

Gašenje kluba starog 127 godina?

Dok su u osam gradova Indije fudbalski stadioni puni i slave se svetske zvezde, jedan od najstarijih klubova na svetu se gasi.

Izvor: B92, Times of India

Autor:B92, Times of India

Default images

Mohamedan Sporting iz Kolkate, član indijske velike trojke, povukao se usred sezone iz I-lige i najavio povratak u sledećem šampionatu.

Jedan od najpopularnijih timova na potkontinentu, osnovan 1887, prolazio je već godinama kroz finansijsku agoniju, duguje igračima i trenerima 3-4 mesečne plate i čelnici su digli ruke od ovogodišnjeg takmičenja.

"Vratićemo se sledeće godine kao drugoligaši“, rekao je novinarima predsednik kluba Sultan Ahmed, član indijskog parlamenta.

Mohamedan (pod tim imenom od 1891), klub muslimana Kolkate i države Bengal, kroz istoriju je sa gradskim rivalima Mohun Baganom (klub lokalnog stanovništva) i Ist Bengalom (uglavnom ga podržavaju doseljenici iz današnjeg Bangladeša) činio stub fudbala u Indiji

Najveće uspehe crno-beli su ostvarili tokom tridesetih, kada su osvojili pet titula u nizu, a ukupno su 11 puta bila prvaci Kalkute (dugo smatrano ekvivalentom titule prvaka Indije) i osvojili 14 trofeja u raznim kupovima.

Poslednjih godina mučili su se sa privlačenjem sponzora i sakupljanjem novca. Godišnja članarina u klubu je 300 rupija, a godišnja karta 10 puta više (jedna rupija vredi otprilike jedan i po dinar).

"Prošle godine budžet nam je bio 100 miliona rupija (ispod 1.3 miliona evra), ali smo ove shvatili da ne možemo da sakupimo toliko“, kaže Ahmed, koji je potvrdio da je klub potrošio oko 200 hiljada evra u dosadašnjem delu sezone.

Indijski fudbal je vrlo komplikovan, sa timovima koji igraju nekoliko takmičenja jedno za drugim, a liga se redovno igra od decembra do aprila.

Privremeno zamrzavanje ili trajno gašenje, pitanje je na koje ćemo odgovor dobiti već na startu sledeće sezone.

Drugo pitanje o kojem se već raspravlja u Indiji je uticaj Hero Indijske Superlige (ISL) na zbivanja u starim klubovima zemlje koja će uskoro preteći Kinu po broju stanovnika.

Zvanično ligaško takmičenje još uvek je I-liga, koju igraju stari klubovi, ali njena atraktivnost već dugo nije bila velika, a fudbal je u dalekoj senci mnogo popularnijih sportova, kakvi su kriket ili kabadi.

FIFA takođe podržava I-ligu, uz stav da ISL nije pravo ligaško takmičenje, jer ne ispunjava standarde FIFA.

ISL je privatno takmičenje, koje kontrolišu dve američko kompanije, u njemu igra osam ekipa okupljenih putem drafta i sastavljenih dobrim delom od nekadašnjih zvezda svetskog fudbala (Del Pjero, Dejvid Džejms, Materaci, Trezege, Anelka, Pires, Elano, Bojan Đorđić, Ljungberg, Kapdevila, Luis Garsija...). U tom takmičenju prvak se dobija kroz plej of i nema ispadanja, a celo takmičenje traje samo nešto preko dva meseca.

"I-liga je jedino ligaško takmičenje u Indiji. Jedna zemlja ne može da ima dve lige, a za nas ISL nije liga“, kaže generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

To je teorija, a praksa govori da je ISL uspeoi da u prvih deset dana sakupi skoro 268.000 gledalaca na prvih osam utakmica (33.500 u proseku), dok je prosek I-lige u ovoj godini bio samo 5638 ljudi po meču.

Iako se u Indiji fudbal aktivno igrao krajem XIX veka, pogotovo u tadašnjoj Kalkuti, ozbiljno nacionalno takmičenje ustrojeno je tek 1996, kao NFL (Nacionalna fudbalska liga), isprva sa jednim, a nedugo zatim sa tri ranga. Ozbiljniji nivo profesionalizacije dostignut je 2007, kada su najjači timovi oformili I-ligu, sa dva ranga.

Broj prvoligaša kretao se u rethodnih sedam godina od 10 do 14 i nazad, ali je liga imala ozbiljan problem, jer su već u drugoj sezoni svi klubovi bili smešteni u samo 4 grada – Kolkati, Nju Delhiju, Mumbaiju i Goi. Kasnije se scena donekle raširila, pa će u novoj sezoni u I-ligi igrati ekipe iz 6 gradova.

Takmičenje se muči sa finansijama od samog pokretanja, a o kvalitetu timova najbolje svedoči to što je doskorašnja prva zvezda lige Subrata Pal trenutno rezerva u danskom Vestšelendu, a dobro nam znani Pjer Boja je zvanično glavna zvezda najpopularnijeg kluba u zemlji Mohun Bagana.

Mohamedan ni u takvom takmičenju nije imao mnogo uspeha – još od titule 1981. (jedanaeste u istoriji) i kupa četiri godine kasnije, oni su izgubili korak sa dva gradska rivala, a u poslednjih osam godina igrali su u prvoj ligi samo triput i sva tri puta ispali (poslednji put ovog proleća).

Pošto se I-liga igra tek od decembra, kada se završi ISL, Mohamedan će imati godinu dana da prikupi potrebna sredstva. Ako ne uspe, istorija će im se završiti u 128. godini. Za utehu je što su čelnici tog kluba uradili istu stvar 1979, posle čega su osvojili tri velika trofeja u pet godina. Mohamedan nastavlja treninge za juniorski tim.

Probleme imaju i rivali – jedan od čelnika Ist Bengala je u zatvoru zbog finansijskih nepravilnosti, a Mohun Bagan trenutno ne trenira, zbog nedostatka novca. Računi obe ekipe su zamrznuti zbog istrage i pitanje je da li će im se igrači, uključujući Pjera Boju, pojaviti na okupljanju početkom novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Ronaldo prodao klub

Legendarni brazilski fudbaler Ronaldo objavio je prodaju Kruzeira, kluba čiji je vlasnik postao pre dve godine.

Beta

11:29

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu