Nova vest
Fudbal

Petak, 28.02.2014.

18:26

FSS: Ne "džentlmenskom sporazumu"

Izvršni odbor FSS jednoglasno je odbacio "džentlmenski sporazum" Zajednice klubova Superlige te potvrdio aplikaciju za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2020.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

FSS je istakao da je "džentlmenski sporazum" u suprotnostima pravilima UEFA, FIFA i FSS, te da je potreban dijalog klubova I igrača kako bi se rešili problemi.

Na sednici IO FSS u petak potvrđeno je zakazivanje Treće sednice Skupštine FS Srbije u utorak, 18. marta 2014. godine u Staroj Pazovi u 12 časova.

Saopštenje FSS posle sednice Izvršnog odbora prenosimo u celosti:

U prostorijama Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije danas je održana sednica Izvršnog odbora naše organizacije, kojom je predsedavao Tomislav Karadžić, predsednik FS Srbije.

Ovom prilikom članovi Izvršnog odbora FSS doneli su formalnu odluku o zakazivanju Treće sednice Skupštine FS Srbije u ovom mandatu, koja će biti održana u utorak, 18. marta 2014. godine. Sednica će biti održana u prostorijama Sportskog centra FSS u staroj Pazovi sa početkom u 12.00 sati.

U svečanom delu skupštinskog zasedanja biće uručene nagrade najboljima za ostvarenja u 2013. godini u raznim kategorijama. Specijalnoj olimpijadi Srbije biće uručena Plaketa FSS, a pavodom osvajanja Prvenstva Evrope u zajedničkom fudbalu 2013. U najboljoj sudijskoj trojci za 2013. našli su se Milorad Mažić, Milovan Ristić i Dalibor Đurđević. Najperspektivniji sudija za 2013. je Dalibor Manojlović.

U konkurenciji najperspektivnijeg igrača 2013. pobedio je reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović (Anderleht), a u konkurenciji najperspektivniji trener 2013. za najboljeg je izabran Vladan Milojević (Čukarički).

Članovi Izvršnog odbora su razmatrali finansijsko poslovanje FSS za 2013. godinu i verifikovao izveštaje Nadzornog odbora i Finansijske komisije FSS, kao i nezavisnog revizora. Svi verifikovani izveštaji upućeni su članovima Skupštine FSS na završno usvajanje.

Usvojene su izmene i dopune Pravilnika o radu Arbitražnog suda FS Srbije, čiji tekst je usaglašen sa Sindikatom profesionalnih fudbalera Nezavisnost. Sudije Arbitražnog suda biće izabrane na predstojećoj sednici Skupštine.

Značajna tema današnje sednice bilo je i razmatranje pitanja u vezi Škole za trenere FSS. Na osnovu dokumenata UEFA i unutrašnjih akata FSS uspostavljena je nova organizacija. Škola za trenere menja ime u Centar za edukaciju trenera i postavljena je nova organizaciona šema rada. Kroz izvršene promene nastojaće se da se rad Centra za edukaciju trenera unapredi, između ostalog i kroz formiranje specijalističkih kurseva i izvršiće se adaptacija stečenih diploma za stručnjake sa akademskim zvanjem.

U vezi kandidature FS Srbije za suorganizaciju Prvenstva Evrope 2020. godine članovi Izvršnog odbora su razmatrali aktuelnu situaciju i iskazali zajedničko opredeljenje da se ranija aplikacija potrvdi. Napominjemo da je potrebno po hitnom postupku preduzeti sve neophodne mere da se postigne konsenzus između Vlade Republike Srbije, FS Srbije i klubova čiji bi objekti, uz neophodnu rekonstrukciju, mogli da zadovolje propisane standarde UEFA. U tom cilju, neophodno je intenzivirati potpis adekvatnih ugovora između uključenih strana.

Članovi Izvršnog odbora smatraju da je to jedino moguće rešenje, poredeći postojeće ekonomske okolnosti i uslove, a na putu željenog dobijanja učešća u organizaciji velikog takmičenja. Takođe, pomenute rekonstrukcije su potrebne i na putu učešća u postojećim evropskim takmičenjima, kao i želji da se dobije organizacija finalne utakmice Lige šampiona ili Lige Evrope.

Članovi Izvršnog odbora FS Srbije zauzeli su jednoglasan stav po pitanju inicijative Zajednice klubova Super lige, popularnog "džentlmenskog sporazuma", da je on kao takav u suprotnosti sa regulativama UEFA, FIFA i FS Srbije i da je kao takav neodrživ. Na današnoj sednici, razumevajući kompletnu situaciju koja vlada oko našeg fudbala, poručeno je da je neophodan dijalog između klubova i igrača, kako bi se pronašla optimalna rešenja na zadovoljstvo svih strane, a FS Srbije izražava spremnost da posreduje u tim razgovorima i pronalaženju rešenja.

U skladu sa predlozima FS Vojvodine i FS regiona Zapadne Srbije prihvaćeno je da pojedini klubovi članovi Srpke lige, ukoliko to žele, svoje utakmice mogu igrati i subotom.

Sa aspekta završetka radova tribina na malom stadionu u okviru Sportskog centra FS Srbije, naloženo je da se ubrzaju započeti poslovi, kako bi na tom stadionu mogli da igraju klubovi Super lige koji eventualno ne postave reflektore na svojim stadionima do početka sezone 2014/15.

Na kraju sednice usvojen je i Pravilnik o evidenciji i statusu klubova i igrača bazičnog fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu