Nova vest
Fudbal

Subota, 27.07.2013.

20:30

Sjajna Borusija nadigrala Bajern

Fudbaleri Borusije Dortmund nadigrali su u sjajnom meču Bajern Minhen 4:2 (1:0) i osvojili Superkup Nemačke.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

"Milioneri" su se tako bar donekle osvetili rivalu za poraz u finalu Lige šampiona u maju (2:1), a do prvog trofeja u sezoni predvodio ih je dvostruki strelac Marko Rojs.

Igrač meča ipak je bio sjajni vezista Ilkaj Gindogan koji je dominirao u sredini terena, namestio autogol Danijela van Bujtena, te postigao sjajan pogotak. Bajern je kontrolisao igru, ali osim dva lepa gola Arjena Robena nije mogao više.

Prošle sezone Bajern je bio bolji u Superkupu sa 2:1. Mandžukić i Miler su bili strelci za Bavarce, a Levandovski za 'milionere'. Poljak će sledećeg leta da se priključi Geceu u Minhenu.

Ovogodišnji duel počeo je ofanzivno, da bi već u sedmom minutu Borusija povela. Posle centaršuta sa desne strane, Bender je glavom vratio loptu na prvu stativu, Štarke je loše procenio i odbio je pravo na glavu Marku Rojsu koji je bio brz i gurnuo je u mrežu.



Bajern je brzo uzvratio, Mandžukić je sjajno šutirao sa 18 metara, ali je Vajdenfeler refleksno reagovao i sprečio izjednačenje. Bavarci su nastavili da dominiraju, ali je Vajdenfeler ponovo bio briljantan posle šuteva Mandžukića i Šaćirija.

Dok je Bajern pokušavao organizovanom igrom da savlada sjajnog golmana Borusije, "milioneri" su pretili ozbiljnim kontrama, a dva puta je veoma opasan bio Levandovski. Prvi put je Bajern spasao sumnjiv ofsajd, a kasnije i golman Štarke koji je 'skinuo' zicer sa pet metara.

Zamenik povređenog Manuela Nojera (zbog povreda ne igra ni Frank Riberi) se ovom odbranom iskupio za grešku kod gola Rojsa, ali je desetak minuta kasnije umalo poklonio loptu Levandovskom pokušavši da dribla Poljaka.

Bajern je nastavio da kontroliše tempo igre i u 33. minutu je stvorio novu sjajnu šansu, posle akcije po levoj strani lopta je prošla kroz peterac između Vajdenfelera i jednog defanzivca, na drugoj stativi uklizao je Mandžukić, ali je Hrvat ipak zakasnio da loptu skrene u mrežu.

Prvo poluvreme proteklo je u znaku sjajne igre Bajerna, posebno se istakao Šaćiri, ali je Borusija stekla prednost ranim golom Rojsa.

Bajern je nastavio da napada u nastavku meča, i dalje je kontrolisao loptu, da bi u 55. minutu konačno izjednačio. Lam je sa desne strane poslao centaršut na drugu stativu, Arjen Roben je sjajno skočio na ivici peterca i glavom loptu poslao ispod ruke nemoćnog Vajdenfelera.

Međutim, za samo 60 sekundi Borusija je vratila i duplirala prednost, zahvaljujući sjajnom Ilkaju Gindoganu. Momak turskog porekla koji je rođen u Gelzenkirhenu je prvo pomogao centaršutem Danijelu van Bujtenu da glavom savlada svog golmana, a onda posle brze akcije na sredini terena, sjajno odigrao ispred kaznenog prostora i preciznim udarcem desnom nogom poslao loptu uz desnu stativu za 3:1.



Borusija je u tim momentima preuzela inicijativu, kontrolisala je igru na sredini terena, ali je Bajern ubrzo smanjio zaostatak. Ponovo je blistao tandem Lam-Riberi. Kapiten Bavaraca je i ovaj put sjajno centrirao sa desne strane, ovaj put je poslao oštru loptu po zemlji pravo do Holanđanina koji je čuvare prevario okrenuvši se na drugu stranu, a onda loptu poslao po zemlji uz mrežu.

Odmah posle smanjenja rezultata Gvardiola je reagovao i pojačao vezni red, u igru je ušao Bastijan Švajnštajger koji je ostao na klupi zbog povrede.

Oba poluvremena su prekidana u 25. minutu kako bi se igrači osvežili. Ideja koja bi možda mogla da zaživi u savremenom fudbalu, kao svojevrsni tajm-aut.

Bajern je u nastavku ponovo preuzeo kontrolu, ali nije bilo ozbljnih šansi, sve do 78. minuta. Tada su svoju magiju izveli Tijago Alkantara i Tomas Miler. Španac je poslao sjajnu loptu preko odbrane u kazneni prostor, a Nemac uhvatio sjajan volej, ali je na njegovu nesreću samo okrznuo prečku sa gornje strane.

Nekoliko minuta kasnije Borusija je uzvratila šansom, Levandovski je išao sam ka Štarkeu, ali je golman Bajerna pravovremeno reagovao, istrčao ispred šesnaesterca i zaustavio Poljaka. U istom napadu Štarke je još jednom ispao junak, nakon odličnog šuta Gindogana sa ivice kaznenog prostora.

Finiš meča potpuno je pripao domaćinu, koji je pet minuta pre kraja vratio dva gola prednosti. Gindogan je pronašao Levandovskog u sredini terena, Poljak je izdržao napad jednog rivala i sjajno proigrao brzonogog Obamejanga na desnoj strani.

Novi napadač je utrčao u kazneni prostor i nesebično poslao loptu ka Rojsu koji ju je lako prosladio u mrežu. Dvostruki strelac je bio u nedozvoljenoj poziciji, ali sudije nisu reagovale.

Superkup Nemačke, Dortmund (80.645 gledalaca):
Borusija Dortmund – Bajern Minhen 4:2 (1:0)
Rojs 6, 86, Van Bujten 56ag, Gindogan 57 – Roben 54 , 64

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Vajdenfeler – Broskrojc, Subotić, Humels, Šmelcer – Bender (Kel 46'), Šahin – Blaščikovski (Obamejang 72'), Gindogan (Papastatopulos 88'), Rojs – Levandovski

Bajern Minhen (4-1-4-1): Štarke – Lam, Boateng, Van Bujten, Alaba – Alkantara – Šaćiri (Švajnštajger 67'), Kros (Dante 85'), Miler, Roben – Mandžukić (Pisaro 77')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu