Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.12.2012.

16:02

PL: Načelni dogovor oko troškova

Predsednici svih 20 klubova u Premijer ligi načelno su se dogovorili da klubovi ne smeju da posluju sa minusom.

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

Pregovori engleskih klubova o priključenju konceptu fFuinansijskog fer pleja, na kojem insistira Mišel Platini, traju već mesecima.

Dogovor ostvaren ovog utorka prvi je ozbiljniji iskorak ka zajedničkom stavu, a došao je uprkos tome što je na početku bilo suprotnih mišljenja.

Detalji oko kontrole troškove tek će biti usaglašeni, posebno to do koje mere bogati vlasnici imaju pravo da pokrivaju dugove, što je i glavni kamen spoticanja.

Sledeći sastanak zakazan je za 6. februar, a predsednici su zadužili izvršne direktore svih članova Premijer lige da do tada pripreme detaljne planove kontrole troškova.

Po Platinijevom konceptu FFP insistira na tome da svaka ekipa u trogodišnjem periodu bude najmanje na nuli, kao i to da bogati vlasnici nemaju pravo da u klub upumpavaju dodatna sredstva.

Na istom sastanku trebalo bi da se raspravlja i o kratkoročnom ograničavanju rasta plata igrača.

Plate igrača su ključni problem u savremenom fudbalu – finansijski stručnjaci smatraju da za zdrav razvoj klub treba da na plate izdvaja 50, maksimalno do 60 posto svojih godišnjih prihoda, a procenjeno je da na njih trenutno ide preko 64 posto na nivou pet najvećih liga u Evropi.

U nekim odnedavno bogatim klubovima one su čak prelazile i 100 procenata godišnjih prihoda.

Fudbalski klubovi na planeti uguju milijarde evra. Dug članova Premijer lige veći je za 25 posto od godišnjeg prihoda. Iako je u Nemačkoj situacija mnogo bolja, italijanska i posebno španska liga su u mnogo težem položaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu