Nova vest
Fudbal

Sreda, 04.08.2010.

18:11

Sjajni Kleo srušio Fince

Fudbaleri Partizana pobedili su Helsinki sa 2:1 (1:1) u gostima i ukupnim rezultatom 5:1 plasirali se u poslednju rundu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

"Crno-beli" su prvi meč u Beogradu dobili 3:0, već u devetom minutu u Helsinkiju Kleo je sjajnim volej udarcem doneo prednost srpskom šampionu na "Finer" stadionu.

Pet minuta pre kraja prvog dela, Mohamed Kamara je udarcem sa 25 metara savladao Radišu Ilića. Ipak, fenomenalni Kleo je kao i u Beogradu golom u poslednjim sekundima postavio konačan rezultat.

Aleksandar Stanojević je u odnosu na prvi duel napravio samo jednu izmenu, umesto povređenog Moreire na terenu je Milan Smiljanić. Ovo je njegov prvi meč otkako se vratio u Partizan. Murinen je napravio nekoliko izmena, a na terenu je bio i njegov najbolji igrač Davda Bah.

Za razliku od meča u Humskoj, Finci su ovaj duel otvorili znatno ofanzivnije. Kontrolisali su igru, pokušavši da brzo stignu do gola, a vrlo brzo su izveli i dva kornera posle dva dobra pokušaja da savladaju Ilića..

Međutim, "crno-beli" su već u desetom minutu ispunili želju svog terena ouči meča i postigli gol. Posle polukontre po levoj strani, Iliev je ubacio loptu u sredinu, ona je prošla pored Tomića na drugu stranu gde je bio Kleo. Brazilac je pustio da lopta odskoči, a onda volej udarcem desnom nogom postigao još jedan predivan gol u kvalifikacijama. .

Finci su malo posustali u nastavku duela, ali su ipak više imali loptu u posedu i pokušavali da ugroze gol Radiše Ilića. Napadi Helsinkija išli su uglavnom po levoj strani gde igra njihov najbolji igrač, Davda Bah koji je zbog suspenzije propustio prvi duel.

Partizan je pokušavao da smiri tempo, ali je ofanzivna igra domaćina ostavljala dosta prostora napadačima "crno-belih", pa su kontrama ugrožavali Valena. Najbolju su izveli u 30. minutu. Ponovo je Iliev prošao dobro po levoj strani, prevario jednog čuvara ispred kaznenog i krenuo prema sredini gde je pokušao da proigra Klea. Međutim, njegov čuvar je bio oprezan pa je lopta završila kod golmana Helsinkija.

Minut kasnije trener Helsinkija Murinen napravio je prvu izmenu. Umesto iskusnog Rihilahtija ušao je Australijanac Fauler koji je bio starter u Beogradu. U 35. minutu Finci su prvi put posle gola Partizana ugrozili Ilića, ali je golman "crno-belih" dobro reagovao posle snažnog šuta Mohameda Kamare.

Međutim, samo dva minuta kasnije popularni Medo je nadmudrio Ilića. Fudbaler iz Sijera Leonea je video da je golman Partizana izašao na nekoliko metara isred gola i sjajnim udarcem sa 25 metara izjednačio.

Ohrabreni golom u finišu prvog dela, domaći igrači su i drugi deo otvorili ofanzivno, a prvi je zapretio strelac Kamara. On je ponovo pokušao sa distance, ovaj put sa oko 20 metara, ali je lopta otišla pored desne stative Partizanovog gola.

U nastavku meča nije bilo uzbudljivih situacija pred golovima dva tima. Partizan je oprezno igrao, čuvao svoj gol i čekao šansu iz kontri. A u 62. minutu Stanojević je napravio i prvu izmenu u timu. Ilieva je zamenio Aleksandar Davidov. Domaći su forsirali igru po levoj strani, a Kamara je nastavio da pokušava iz daljine.

Nije Partizan ni u finišu meča odustao od oprezne igre u odbrani. Imali su domaći fudbaleri dosta pokušaja ispre, i u šesnaestercu Ilića, ali ni jedan njihov napad nije bio dovoljno opasan.

I kada su svi očekivali nerešen ishod meča, Kleo je sve iznenadio i ponovo u poslednjim sekundima uspeo da savlada Valena za novu, četvrtu uzastopnu pobedu Partizana u ovoj sezoni. Ovo je njegov peti gol u četvrtom meču kvalifikacija, a postigao ga je posle sjajne akcije njegovih saigrača po desnoj strani i niskog centaršuta Stevanovića.

Partizan će novog rivala u borbi za Ligu šampiona dobiti u petak. Poznato je i pet potencijalnih protivnika, to su Bazel (Švajcarska), Anderleht (Belgija), Kopenhagen (Danska), Hapoel Tel Aviv (Izrael) i Sparta Prag (Češka).

Eliminacijom HJK-a Partizan je već obezbedio mesto u grupnoj fazi takmičenja u Ligi Evrope.

HJK Helsinki: Valen - Kansikas, Ojala, Magnuson, Rafinja - Sorsa, Kamara, Rihilahti (Fauler 31') - Bah, Pelvas (Makela 62'), Parika

Partizan: R. Ilić - Stevanović, Krstajić (Stanković 82'), M. Jovanović, Lazevski - Petrović (B. Jovanović 71'), Smiljanić, S. Ilić, Tomić - Iliev (Davidov 62'), Kleo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu