Nova vest
Fudbal

Nedelja, 04.10.2009.

13:51

Bora Milutinović u društvu velikana

Srpski fudbalski stručnjak Bora Milutinović dobio je još jedno veliko priznanje.

Izvor: B92, Sport

Autor:B92, Sport

Default images

Milutinović je u anketi kineskih dnevnih novina 'Global Tajms' proglašen za jednog od 60 starnaca koji su najviše doprineli razvoju ove zemlje. Srbin, koji je Kini 2002. godine omogućio jedini nastup na Svetskom prvenstvu, našao se tako u društvu Čarlsa Darvina, Karla Marksa, Isaka Njutna, Alfreda Nobla, Sigmunda Frojda i Ludviga van Betovena.

Koliko je dubok trag koji je Milutinović ostavio u kineskom sportu govori podatak da je jedini sportista na ovoj listi pored njega legendarni košarkaš Majkl Džordan.

Posetioci internet sajta 'Global tajmasa' učestvovali su u glasanju sa 70 odsto glasova, dok su na ostalih 30 odsto uticali odabrani kineski akademici. Ukupno je u anketi učestvovalo 200 ličnosti, ali je samo njih 60 ušlo na listu, što je još jedan pokazatelj velikog poštovanja koje 65- godišnji Milutinović uživa u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Srpski trener je predvodio fudbalsku reprezentaciju Kine u periodu od 2000. do 2002. godine. Kina je tada pod njegovim vođstvom debitovala na Mundijalu u Južnoj koreji i Japanu 2002. godine. Milutinović je svojim uspehom otvorio vrata kineskog fudbala mnogim srpskim igračima i trenerim.

Milutinović je jedini selektor u istoriji koji je sa pet različitih selekcija (Meksiko 1986, Kostarika 1990, SAD 1994, Nigerija 1998. i Kina 2002. godine) učestvovao na Svetskim prvenstvima, a njegovi timovi su čak četiri puta uspevali da prođu u drugi krug takmičenja. Zbog svojih sjajnih rezultata dobio je nadimak 'Čudotvorac'. Poslednja reprezentacija koju je Milutinović trenirao bio je Irak, sa kojim je ove godine učestvovao na Kupu Konfederacija u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu