Nova vest
Fudbal

Subota, 25.05.2019.

10:55

Bitka za Kup Nemačke – aristokrate protiv "plastičnog" kluba

U subotu od 20 časova na programu je finale Kupa Nemačke između Bajerna i Lajpciga.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Bitka za Kup Nemačke – aristokrate protiv
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Dok će bavarski gigant igrati za 19. trofej u takmičenju, njegov rival ima priliku da osvoji prvi trofej u klupskoj istoriji.

Bajern ima priliku da osvoji prvu duplu krunu otkako je otišao Pep Gvardiola. Bavarci su nedavno stigli do rekordne sedme uzastopne titule.

U prethodnom finalu Kupa Bajern je poražen od Ajntrahta, koji je tada predvodio njegov sadašnji trener Niko Kovač. Hrvatski stručnjak uprkos titulu još uvek nije obezbedio svoju poziciju za sledeću sezonu, a nove brige ima pred meč sa Lajpcigom.

Finale Kupa Nemačke u Berlinu (20.00) doneće pokušaj RB Lajpciga da uzme prvi trofej, ali rival je Bajern! Kvota na Red Bulov tim je čak 5,20, dok je kvota da će Bavarci uzeti novu duplu krunu 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za RB Lajpcig - Bajern.

Manuel Nojer se vraća na gol, ali je neizvestan rezervni golman Sven Ulrajh. Vraćaju se i Havi Martines i Hames Rodriges, ali je van tima Leon Gorecka.

To je posebna briga za Kovača s obzirom da je Gorecka bio jedan od najboljih pojedinaca Bajerna u prethodnom sudaru sa Lajpcigom pre dve nedelje (0:0).

Neizvestan je i najbolji strelac tima Robert Levandovski koji je u petak trenirao sa bandažom preko lista leve noge.

Ne bi trebalo da bude previše iznenađanje kada je ostatak ekipe u pitanju, Kovač je najavio standardnu postavu koja je iznela veći deo sezone, što znači da neće podleći emocijama i gurnuti odmah na teren Arjena Robena i Franka Riberija koji će poslednji put biti u dresu Bajerna.

Zlikovci ili spasioci

Borusija Dortmund je bila blizu, ali nije uspela. Međutim, Lajpcig je dobio priliku da spreči apsolutnu dominaciju Bajerna u nemačkom fudbalu.

Klub star samo deset godina je prešao dug put od amatera do borbe za trofej, a i dalje pokreće debate o tome da li je "uljez" i "plastični klub" ili spasilac nemačkog i evropskog fudbala.

Tim koji je u vlasništvu korporacije "Red Bull" podigao je dosta prašine jer je u prethodnih pet sezona potrošio 150 miliona evra na pojačanja, znatno više od Bajerna (88), kao i Borusije Dortmund (126).

Lajpcig u finale ulaze u odličnoj formi, poražen je u poslednjem kolu Bundeslige, ali je pre tog meča bio u seriji od 15 utakmica bez poraza uz najbolju odbranu lige sa samo 29 primljenih golova na 34 susreta.

Na kraju je Rasenbalsport zauzeo treću poziciju iza velikana pa će i sledeće sezone da igra Ligu šampiona.

Utakmica u Berlinu bi mogla da bude prekretnica u istoriji kluba jer se već ustalio kao bitan faktor u nemačkom fudbalu, ali mu je potreban trofej da to podigne na viši nivo.

"Osvojiti prvi trofej na desetu godinu postojanja protiv Bajerna bi bio vrhunac izuzetne sezone", rekao je trener Ralf Ragnik koji je nastavio tradiciju svog prethodnika i imenjaka Hasenhitla s kojima Lajpcig nije bio ispod šest pozicije od ulaska u BL.

"Za Istok!"

Trener Lajpciga je pred finale podsetio da nijedan klub sa prostora bivše Istočne Nemačke nikad nije osvojio Kup.

To je dodatna motivacija za RB, iako klub nije omiljen u javnosti poput kultnog Union Berlina, čijem se povratku u Bundesligu mnogi nadaju (igra baraž sa Štutgartom, prvi meč 2:2), prenosi Dojče vele (DW).

Međutim, Lajpcig je trenutno jedini adut Istične Nemačke u Bundesligi, to je činjenica, a ceo region nije imao mnogo razloga za zadovoljstvo ni u fudbalskom ni u finansijskom pogledu od pada Berlinskog zida.

"Želimo da osvojiomo Kup za istok"
, rekao je direktor kluba Oliver Minclaf za Bild.

Kako god se završi finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu, pred Lajpcigom je svetla budućnost.

Klub možda nema tradicionalno jezgro navijača kao drugi bundsligaši, ali deca sa ponosom nose dres Lajpciga i bodre ga u Bundesligi.

Nema sumnje da bi osvajanje Kupa značajno popravilo status kluba u zajednici i omogućilo mu da izgradi pravu fudbalsku kulturu kakve su prisutne u Minhenu, Dortmundu, Hamburgu, Štutgartu, Bremenu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu