Ponedeljak, 06.02.2023.

16:30

Niko ne šutira kao Partizan – crno-beli prkose savremenim trendovima

Prošlonedeljno duplo kolo donelo je brojne promene na tabeli Evrolige, a najveći dobitnik je bio možda Partizan.

Izvor: EuroLeague

Niko ne šutira kao Partizan – crno-beli prkose savremenim trendovima
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crno-beli su sa dve pobede, nad ASVEL-om i Žalgirisom stigli do deobe sedme pozicije koja vodi u plej-of.

Pobedivši u osam od poslednjih deset utakmica, beogradski velikan je napravio najjedinstveniji rezime lige – trenutno je na prvom mestu u ofanzivnoj efikasnosti i na poslednjem u defanzivnoj.

"Iako je Partizan bio u stanju da napravi neka suptilna prilagođavanja u defanzivi kako bi poboljšao svoj učinak na tom planu, što je bio ključ za nedavni niz uspeha, najveći adut crno-belih cele sezone je šut", navodi se u analizi zvaničnog sajta Evrolige.

Poređenje Partizanove tabele šuteva sa pet narednih najefikasnijih napada, daje zanimljiv uvid u to šta Partizan čini tako eksplozivnim, ali i šta je potrebno timu da bi se u ovom trenutku razlikovao od ostatka konkurencije.

Partizanovi strelci se na prvi pogled izdvajaju kao najagresivniji među ovim timovima u šutevima sa poludistance, sa drastičnom razlikom.

Predvode ligu sa 34% skok-šuteva unutar zone za dva poena, a van reketa i najefikasniji su sa 47% pogodaka.

Kevin Panter pokreće njihov obim i efikasnost u tim pokušajima, dok su Jam Madar, Džejms Nanali i Dante Egzum takođe šutirali sa poludistance iznad proseka lige.
Grafika: Euroleague
Njihova preciznost sa tih pozicija izaziva posebnu defanzivnu pažnju protivnika i deo je razloga što su crno-beli na drugom mestu u zakucavanjima i otvorenim šutevima.

Iako su bili iznenađujuće slabi iz uglova, Partizan ipak predvodi ligi u procentu uspešnog šuta za tri poena – 39,4%, pogađajući trojke na ogromnom nivou iznad proseka.

Partizanov uspeh u tom pogledu može se pratiti po tome koliko skok-šuteva njegovih šutera dolazi unutar "luka", a ne izvan njega.

Uprkos tome što su jedini tim koji je pogodio znatno više šuteva iz driblinga za dva poena u odnosu na tri, crno-beli su i dalje na drugom mestu u Evroligi po efikasnosti skok-šuteva i prvi po ukupnoj efikasnosti sa perimetra.

Dok su se mnoge ekipe udaljile od šuteva za dva poena sa poludistance tokom poslednje decenije, Partizan je postigao veliki uspeh u suprotnom. "To je impresivan podvig koji zahteva redak nivo veštine šuta sa poludistance, ali i od presudne važnosti, pošto je skok-šut ključna razlika među najboljim napadima ove sezone", ističe se u analizi.

Svaki od gore navedenih timova šutira između 62% i 64% oko obruča. Iako obim šuteva koje pokušavaju unutar reketa varira i može imati uticaja na rezultat od utakmice do utakmice, nijedan tim nije stekao veliku prednost u odnosu na druge u smislu konstantnosti.

Real Madrid je odličan primer ravnoteže. Iako njegovi strelci nemaju mnogo bolju preciznost od svojih saigrača iz reketa, oni su se odvojili u smislu agresivnosti u napadu na obruč tako što su pokušali 75 šuteva više nego bilo koji drugi elitni napad ove sezone.

Takođe izbegavaju poludistancu više od bilo kog drugog tima, sa samo 13% njihovih skok-šuteva u zoni između reketa i linije za tri poena. Zbog niske stope od 27% uspešnosti skok-šuteva, Real ima tendenciju da bude veoma oprezan u selekciji šuteva sa poludistance.

Među ostalim vrhunskim napadima ističu se Olimpijakos i Baskonija, čiji igrači poput Saše Vezenkova i Markusa Hauarda igraju ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji njihovi timovi deluju u ofanzivnoj završnici.

"I pored toga, veoma mali broj timova aktivno prkosi konvencijama na način na koji je Partizan ove sezone i možda nijedan tim u novijoj istoriji to nije uradio na tako visokom nivou",
zaključuje zvanični sajt EL.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: