Nova vest
Tenis

Utorak, 17.01.2017.

17:00

Novakov novi početak i besni Verdasko

Otprilike u isto ovo vreme pre devet godina Novak Đoković je kao 3. nosilac stigao u Melburn, verujući da po prvi put može da podigne neki od najvećih pehara.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Novakov novi početak i besni Verdasko
Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Vera je postajala sve realnija kako je turnir odmicao – redom su padali Benjamin Beker, Simone Boleli, Sem Kveri, Lejton Hjuit, David Ferer i Rodžer Federer. Svi bez izgubljenog seta.

U finalu ga je čekao izuzetno raspoloženi i motivisani Žo-Vilfrid Conga koji je prethodno deklasirao Rafaela Nadala, a posle onog neverovatnog loba krajem prvog seta, činilo se da on osvojiti Australijan open.

Međutim, usledio je preokret srpskog igrača i debitantska grend slem titula za novi početak u Đokovićevoj karijeri. Taj početak nije zaživeo, što zbog izuzetno jake konkurencije u tom trenutku, što zbog teškog poraza u polufinalu Olimpijskih igara u Pekingu od Nadala, što zbog nekih ne baš najsrećnijih izbora kada je u pitanju stručni štab.

Čekalo se dugo na novu eksploziju, koja se, srećom, dogodila nakon osvajanja Dejvis kupa krajem 2010. Započeta je nestvarna serija turnira. Novak vezao sedam titula, ukupno tri grend slema i tada rekordnih pet Mastersa. Višegodišnja vladavina na čelu ATP liste je počela, ali je u dva navrata prekidana.

Đoković se svaki put iznova i iznova vraćao, sve do poslednjih šest meseci prošle, tokom kojih je prepustio prvo mesto Endiju Mariju.

Novim turnirom u Australiji počinje i novo poglavlje u karijeri najboljeg srpskog sportiste svih vremena. Cilj je jednostavan – povratak na mesto koje mu pripada i podizanje kvaliteta tenisa posle vidljivog zasićenja. Na već dobro poznatom plavetnilu najvećeg stadiona u kompleksu taj put je počeo relativno sigurno – pobedom nad Fernandom Verdaskom.

Posle ekspresnog prvog seta prolazio je kroz krizu u drugom, ali je uz malu pomoć protivnika uspeo da se izvuče i završi posao za nešto više od 2 sata i 20 minuta.

"U Melburnu se osećam kao kod kuće. Svaki put kada sletim ovde, evociram uspomene", rekao je Novak pre odlaska u svlačionicu.

Usledilo je neizostavno pitanje o sinu Stefanu i simpatičan odgovor: "Ni kamioni ni automobili mu nisu omiljene igračke. Omiljen mu je njegov tata".

Za razliku od Srbina, Verdasko je imao razloga za nezadovoljstvo i to ne samo zbog izgubljenog meča i velikog broja grešaka. Španac bio je besan zbog stanja terena na ‘Rod Lejver areni’, rekavši da nikada u karijeri nije toliko puta lopticu zahvatio ramom reketa.

"Uslovi na 'Rod Lejver areni' su katastrofalni – teren je previše spor i do sada mi se nije dešavalo da loptica odskoči nisko, a već kod sledećeg udarca dobije drugačiju putanju. Uslovi na terenu su kao da smo u osamdesetima, na tepihu. Ali to sam video kada sam došao u Melburn, trenirao sam sa Endijem (Marijem) tokom nedelje i situacija je bila ista", rekao je momak iz Madrida, sa kim protivnik nije bio u potpunosti saglasan.

Scenario iz Dohe, kada se Đoković suočavao sa pet meč lopti, nije se ponovio i više stotina prisutnih Srba je moglo da proslavi prvi od, nadamo se, sedam trijumfa u Melburnu.

Bogat drugi krenuo je fudbalskom, gotovo festivalskom atmosferom širom kompleksa – započeli su navijači Markosa Bagdatisa pevanjem nekih od najpoznatijih navijačkih pesama, a nastavili Australijanci, bodreći svoje predstavnike.

Sve do kasnog popodneva nije postojao trenutak kada se ne bi čulo vrištanje ili zviždanje domaćih navijača, koji su do velikih pobeda nosili Džordana Tompsona i Endrjua Vitingtona. Ipak, utorak je bio crni dan za australijski tenis jer su ispali Aleks Bolt, Blejk Mot, Omer Jasika, Kristofer O’Konel, Lizet Kabrera, Sem Stosur i Arina Rodionova.

Vrhunac je dostignut nešto posle 22 časa po lokalnom vremenu – Ivo Karlović je pobedio Orasija Sebaljosa u maratonskom meču i izmamio usklike i u centru za novinare. ‘Doktor Ivo’ dobio je Argentinca 22:20 u odlučujućem setu, pri čemu je oboreno više rekorda. Prvi – po broju gemova u jednom meču Ozi opena i drugi – po broju asova jednog igrača (75).

Za kraj, imao sam priliku da razgovaram sa Dankom Kovinić, crnogorskom teniserkom koja je u Beogradu naučila o 'belom sportu' maltene sve što zna. Sa njom spremam zanimljivu priču za dane koje nam predstoje, a pri prvom susretu nam je otkrila kako ljudima širom sveta objašnjava iz koje zemlje potiče. Logično, uvek krećući od Đokovića i Srbije.

Tek što je završeno prvo kolo, a već sam morao da zaglavim duboko iza ponoći – to je grend slem, zato i vredi. Sada pravac soba i nekoliko sati sna pre povratka u kompleks.

Do tada, pozdrav iz Melburna!

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu