Novak s peharom: Rodžerovih 17? Nisu daleko, ali ni blizu

Zgrada guvernerke savezne države Viktorija, mnogo zelenila, jezera i botaničke bašte.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 01.02.2016.

07:00

Novak s peharom: Rodžerovih 17? Nisu daleko, ali ni blizu
Getty Images

To je ambijent u kojem je Novak Đoković pozirao fotografima sa peharom namenjenim pobedniku Australijan opena. U farmerkama i teget polo-majici Novak se prvo rukovao sa guvernerkom Viktorije, a zatim je uz osmeh držao pehar u rukama dok su blicevi sevali.

Iako nije bilo planirano i najčešće nije praksa tom prilikom, Đoković je posle fotografisanja izvdojio koji minut da razgovara sa novinarima.

“Moram da budem zadovoljan šestom titulom na Australijan openu – osećaj je jednako sjajan kao u nedelju. Drago mi je što sam došao u botaničke bašte, to mi je omiljeno mesto ovde, i da sam tu proslavio trofej. Nisam mogao da zamislim bolji start sezone – Melburn je mesto u kojem uživam, volim da igram na Rod Lejver areni i nadam se da mogu da imam jednako uspešnu sezonu kao prošle godine“, rekao je Novak na početku razgovora.
Potom su ga novinari vratili osam godina unazad, kada je kao 20-godišnji momak u Melburnu pobedio Žo-Vilfreda Congu i osvojio svoju prvu Gren slem titulu.

“Bio sam sa roditeljima i braćom tada – sećam se da su mi se tada otvorila mnoga vrata u karijeri, nisam mogao da verujem da sam postao Gren slem prvak. Posle toga se stvari menjaju u životu i osam godina kasnije zaista je neverovatno osvrnuti se na sve što je prošlo i koliko dobro igram u Australiji. Sada sam uzeo 11 Gren slem titula – fantastično, trudim se da uživam u svakom trenutku, ovo mi je veliki podstrek i vetar u leđa za nastavak sezone“.

Novak se sada izjednačio sa Rodom Lejverom i Bjernom Borgom po broju Gren slem titula – Nadal i Sampras beže mu tri trofeja, a pitanje glasi koliko je daleko Federerovih 17?

“Nisu daleko, ali nisu baš ni blizu. Treba još mnogo da radim i da osvajam trofeja kako bih dostigao taj rekord. To mi služi kao motivacija za dalji rad, kao budući cilj. Imam 28 godina, na vrhuncu sam svojih sposobnosti i mislim da mogu još mnogo da postignem – koliko, ne znam, mnogo toga može da se desi, ali ja ću i dalje voditi način života koji me je doveo tu gde sam sada. Imam podršku svog tima i porodice – ako sve ostane tako, mislim da ništa nije nemoguće“.
Getty Images
Đoković je bio srećan, ali i očigledno umoran – bilo je burno u Melburnu u poslednje dve sedmice, na terenu i van njega.

“Približavam se odlasku iz Australije i ponovnom viđanju sa porodicom, sada samo o tome razmišljam. U tenisu rezultati i dostignuća... Ne mogu da kažem baš da se brzo zaboravljaju, ali se to jednostavno prihvata i odmah se nastavlja dalje, takav je sport, nema mnogo vremena za uživanje i za refleksiju. Ipak, ovo je veliki rezultat i planiram da ga proslavim u miru i spokoju sa porodicom“.
Novak i Novak (Getty Images)
Najbolji teniser sveta imao je priliku i da upozna svog imenjaka – dvogodišnjeg Novaka, sina jednog od srpskih dopisnika u Melburnu.

“Rođen je 11. jula – da je desetog zvao bi se Nikola po Tesli (tada se slavni naučnik rodio), da je 12. bio bio Petar zbog svetog Petra, ali rođen je 11. i dobio je ime Novak“, objasnio nam je otac živahnog mališana.

Malo ko je znao gde će Đoković primiti pehar i gde će posle toga izaći, ali oni najsnalažljivi i najdovitljiviji dočekali su ga na kapiji. Novak je izašao iz automobila, fotografisao sa se svima, a Milanu Ljubinoviću, Zemuncu koji živi na relaciji Srbija-Australija, potpisao se na verovatno najoriginalnije mesto do sada.

“Nole mi se potpisao u pasoš, odmah pored pečata iz Hilandara“, ponosno nam je objasnio Milan, koji je autogram dobio i na majicu Srbija.
Milan, verni 'fan' (Getty Images)
Tako se završilo druženje u bujnoj prirodi Melburna i završena je i ovogodišnja odiseja zvana prvi Gren slem turnir u sezoni.

Kao što je Novak i rekao, nema mnogo vremena za razmišljanje, brzo sledi Dubai, pa Mastersi u SAD, a nije toliko daleko ni Rolan Garos – tu će najbolji teniser sveta drugi put u karijeri imati priliku da osvoji četiri uzastopne Gren slem titule.

“Posle kalendarskog Gren slema, to je verovatno najveći izazov u tenisu“, kaže Novak.

Spremno ga čekamo.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: