Nova vest
Atletika

Subota, 07.06.2008.

21:04

Dibaba postavila rekord

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Atletičarka Tiruneš Dibaba iz Etiopije novi je svetski rekorder na 5000 metara posle fenomenalnog nastupa na atletskom takmičenju u Oslu u petak. Ona je istrčala stazu od pet kilometara za 14 minuta 11 sekundi i 15 stotih delova i za više od pet sekundi oborila rekord koji je držala njena sunarodnica Meseret Defar.

Pored novog svetskog rekorda postavljeni su i najbolji rezultati sezone na 3000 metara sa preprekama koji je istrčala Gulnara Galkina i na 400 metara u muškoj konkurenciji koji je ostvario Džeremi Voriner.

Na stadionu Bislet u Oslu održano je drugo takmičenje u okviru Zlatne lige. Nagradu od milion dolara u zlatu osvojiće atletičar koji pobedi u jednoj od 10 odabranih dicsiplina. Trka na 5000 metara u ženskoj konkurenciji ne spada u dicipline koje donose nagradu. Ali to nije sprečilo svetsku rekorderku u dvorani da i na otvorenom postavi najbolji rezultat svih vremena. Ona je pre trke izjavila da će ići na rekord a negde na polovini staze pobegla je pratnji i postavila novo najbolje vreme. Prethodni rekord iznosio je 14 minuta 16 sekundi i 63 stota dela sekunde. .

Lusi Vangui iz Kenije bila je druga dok je treće mesto zauzela Dibabina sestra Jejagajehu. Zanimljivo je da to je to 54 svetski rekord postavljen na stadionu Bislet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu