Bojkot

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2002.

00:49

Default images
Na prvi pogled i oni koji na izbore ne izadju kao i oni koji ih bojkotuju, ucinili su istu stvar - nisu glasali. Medjutim, dok apstinenti nisu zainteresovani za izbore dotle oni koji ih bojkotuju cine to iz jakog interesa. Bojkot izbora kao svesno izrazavanje politickog stava opste je prihvaceni metod u politickoj borbi. U kratkoj istoriji visepartijskog sistema u Srbiji, bilo ih je nekoliko.

Izvorno, rec bojkot je Irsko prezime i prvobitno je ustanovljen kao ekonomska mera. U sirem smislu reci bojkot oznacava odricanje odnosa sa nekim, izolovanje nekog ili neceg od svake komunikacije sa drugim ili spoljnim svetom. Zato bojkot, za razliku od apstinencije, predstavlja politicki stav iako se on ne realizuje odlaskom do biracke kutije. Onaj ko izbore bojkotuje motivisan je jakim politickim razlozima cija jacina postaje njegov interes da ne ucestvuje u politickoj utakmici. Bojkot je javna stvar i oni koji izbore bojkotuju zvanicno saopstavaju razloge takve odluke. Razlozi apstinencije veoma retko dospevaju u javnost. Osnovna karakteristika bojkota izbora je njegova masovnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: