Izvor: B92

Zbog nestabilnog vremena ovog leta manje su zaradili brojni ugostitelji, a najviše su pogođeni ono koji se bave bazenima i akva parkovima koji imaju mnogo manju posetu nego prethodnih godina.

Jedan od retkih sunčanih dana ovog leta meštani Bačkog Petrovca, ali i turisti, iskoristili su da provedu u akva parku. Dnevno na ovim bazenima boravi oko dve hiljade ljudi, a rekord je bio više od pet hiljada posetilaca.

“Što se tiče sezone, bilo je mnogo kišnih dana u maju, jun, u julu rekordnih 21 dana, ali možemo reći da nismo toliko nezadovoljni”, navodi Aleksandar Petrović, generalni direktor Petrolenda.

Slično je i u jagodinskom akva parku. Za vikend se ovde rashlađivalo sedam hiljada ljudi, ali je poseta ovog leta znatno smanjena, iako su cene ulaznica praktično iste kao i prošle godine.

Akvapark u Jagodini (Foto: Tanjug / Dusan Anicic)

Slična cena ulaznica kao i više sadržaja na kupalištima samo su neki od načina da se privuče što više turista ovog leta.

“Poseta je 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, međutim ovaj prethodni vikend je već poćeo značajno da popravlja prosek a vremenske prilike nam idu na ruku i narednih dana i da će posla biti u odnosu 60 odsto na prethodu godinu”, tvrdi Zoran Gligorijević, direktor akvaparka u Jagodini.

Zvanični podaci Turističke organizacije Srbije pokazuju da je stranih turista u prvoj polovini godine za 10 odsto više nego lane. Prema nezvaničnim informacijama sa Zlatibora i Kopaonika, sezona je veoma dobra. Ipak, promenjivo vreme više je uticalo na domaće nego na strane turiste koji obilaze Srbiju.

Akvapark u Jagodini (Foto: Tanjug / Dusan Anicic)

Sa tim je saglasna i Gordana Plamenac iz Turističke organizacije Srbije.

“Ne smemo da zaboravimo ni našu ekonomsku situaciju, nedavne elementarne nepogode koje su prouzrokovale toliko teškoća u nekim od krajeva naše zemlje… i kada se sve to uzme u obzir sasvim je prirodno da je rezultat ovakav”, objašnjava Plamenac.

U Srbiji postoji više od dve hiljade registrovanih manifestacija. Ipak, one koje privuku najviše turista su Festival trube u Guči i Egzit. U zvuku trube i pečenju je, prema prvim procenama, uživalo čak 400 hiljada posetilaca, dok je Novi Sad početkom jula zbog najboljeg evropskog muzičkog festivala posetilo skoro 200 hiljada ljudi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.