Gde Srbi putuju i za koje pare: Planuli novogodišnji aranžmani, po Srbiji skoro sve rezervisano

Do dočeka 2023. još mesec i kusur, a građani Srbije već uveliko rezervišu novogodišnje aranžmane, kako u inostranstvu, gde više neće pogledati kovid protokolima, tako i u domaćim turističkim destinacijama u kojima hotelijeri i izdavaoci privatnog smeštaja uveliko trljaju ruke.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2022.

08:32

Gde Srbi putuju i za koje pare: Planuli novogodišnji aranžmani, po Srbiji skoro sve rezervisano
Foto: DarkoRuzicic/shutterstock

Korona je, makar što se tiče uslova za ulazak u strane države, prošlost i stoga su projekcije da će "preko granice" praznike provesti 25-30 odsto više naših državljana nego prošle i pretprošle godine.

Na to ukazuju, kaže za "Blic" Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijaije turističkih agencija Srbije (YUTA), do sada prodati aranžmani.

"Što se tiče putovanja autobusom, kao i ranije zanimljivi su Budimpešta, Prag, Beč, Sofija, Solun, Istanbul, severna Italija. Aranžmani su od 80 evra pa naviše, zavisno od broja dana, kategorije hotela. Takođe i da li je u cenu uključen i doček, mada se po ovim gradovima nova godina dočekuje napolju, na javnim događajima", kaže Seničić.

U Istanbul i Atinu iz Srbije će se za praznike putovati avionom. Istim povodom poslednjih dana 2022. leteće se ka Madridu, Barseloni, Rimu, Parizu. Novogodišnji aranžmani u ovim gradovima, kaže Seničić, kreću se od 350 do 550 evra, zavisno šta obuhvataju paketi.

"Našim građanima su veoma interesantne i planine u Srbiji i okolini, poput Zlatibora, Kopaonika, Stare planine, Divčibara, Zlatara, Jahorine, takođe i banje od kojih neke nude i odlličan kvalitet i velilki kapacitet. Očekuje se da će veliki broj Beograđana 2023. dočekati u Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima, iz kojih će, opet, lokalno stanovništo ići u druge sredine zavisno od ponude javnih dešavanja", objašnjava Seničić.

Očekuju da sve rasprodaju

Na Zlatiboru ne samo da očekuju dobru posetu nego – odličnu. Niko na najposećenijoj srpskoj planini ne sumnja da će svih 40.000 kreveta u hotelima i privatnoj režiji biti rasprodato.

"Na to upućuje praksa od prethodnih godina, ali i interesovanje i veliki broj rasprodatog smeštaja. Poručujemo svima koji bi Novu godinu da dočekaju na Zlatiboru da što pre ugovore boravak jer je nesumnjivo da će se tražiti krevet više. Za doček i reprizu dočeka organizovaćemo koncerte na Kraljevom trgu", kaže za Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije "Zlatibor".

Cene u zlatiborskim hotelima i konačištima su raznolike i zavise od broja noćenja i kategorije smeštaja. Aranžmani od tri noćenja kreću se u rasponu od 20.000 dinara do 1.250 evra po smeštajnoj jedinici i na bazi su polupansionske usluge. Što se tiče aranžmana u kojima su cene izražene po osobi, tri noćenja sa polupansionskom uslugom koštaju od 26.000 dinara.
Na Kopaoniku bukirano već 80 odsto kapaciteta

Makskimalnu popunjenost očekuju i turistički poslednici na Kopaoniku gde je do sada bukirano oko 80 odsto kapciteta, s tim što mnogi hoteli još uvek nisu izašli sa prazničnim promo-paketima.

U Turitističkoj organizaciji "Vrnjačka Banja" kažu da je interesovanje za ovu destinaciju uobičajeno veliko, da će kapaciteti biti makskimalno puni, ali i da će se, s obzirom na četvorodnevni kulturno-zabavni program, tražiti krevet više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: