Vladičanski dvor iz 18. veka: Francuski park okružen baroknom ogradom

U Dvorskoj ulici u Vršcu, na broju 20, nalazi se Vladičanski dvor. Okružen francuskim parkom i zatvorenim baroknom ogradom.

Izvor: B92, serbia.com

Subota, 22.02.2020.

14:20

Vladičanski dvor iz 18. veka: Francuski park okružen baroknom ogradom
Foto: depositphotos/ SKunevski

Dvor je izgrađen 1762. godine u vreme vladike Jovana Georgijevića. Vladika je dozvolu za gradnju dobio od carice Marije Terezije, a predviđeno je da to bude rezidencija banatskih episkopa, što je i danas.

Dvor je morao da bude obnavljan nekoliko puta, a poslednji put se to dogodilo 1904. godine. Tada mu je pročelje prerađeno u bogatijem neorenesansnom i neobaroknom stilu.
Izuzetnu vrednost dvora čini kapela, posvećena Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, iz 18. veka, sa izvanrednim baroknim ikonostasom. Netipičan, rađen od tvrdog materijala, a oslikao ga je Vrščanin, slikar Nikola Nešković.

Zanimljiv i redak deo ikonostasa gde je iznad levih i desnih vrata oslikan rodoslov Gospoda Isusa Hrista, kroz Stari zavet, po Jevanđelju. Od Avrama do cara Davida 14 kolena, od cara Davida do Vavilona 14 kolena i od Vavilona do Isusa Hrista 14 kolena.

U kapeli je neverovatna i ikona Presvete Majke Bogorodice, zvana Vinčanska ili Bezdinska, po imenima manastira u kojima je boravila.

Kapela je autentična, sa nekoliko manjih intervencija nastalih uglavnom zbog vlage koja se skupljala u donjem delu ikonostasa, jedino su carske dveri replika originala koji je konzerviran. U kapeli je izložena i kanonska ikona Svetog Teodora Vršačkog, kao i platno "Nebeski Jerusalim", rad nepoznatog slikara, u duhu levantinskog baroka.
U dvorskoj riznici nalaze se 292 ikone koje potiču iz 18. i 19. veka. Tu vrednu zbirku kataloški su obradili Zavod za zaštitu spomenika kulture i Matica srpska iz Novog Sada.

Čitava vladičanska rezidencija takođe je svojevrsna izložba retkih i vrednih umetničkih dela iz 18. i 19. veka. Prvi portret vršačkih episkopa nastao je 1763. godine u baroknom stilu. Izveo ga je bečki slikar Johan Mihel Vagner. Na njemu je u prirodnoj veličini prikazan episkop Jovan Georgijević (Đorđević).

Vršački i banatski episkopi imali su svoje pridvorne slikare, a mnogi od njih često su bili dragoceni savetnici i prijatelji. Ta saradnja umetnika i episkopa pretvorila je Vladičanski dvor u svojevrstan muzej, čije blago, poput kabineta episkopa, galerije portreta banatskih episkopa, ikona na platnu, dela Uroša Predića, dvorskg nameštaja i blioteka od nekoliko hiljada knjiga, dostupno i široj javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: