Neredi u Beogradu, zapaljena Bajrakli-džamija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.03.2004.

09:41

Default images

Deset policajaca je povređeno, od kojih tri teže, u sukobima policije i demonstranata pred Bajrakli-džamije u Beogradu. Tom prilikom džamija je zapaljena i načinjena je veća šteta. Najteži sukobi počeli su desetak minuta posle ponoći, kada je grupa od oko 100 demonstranata uspela da probije policijski kordon na uglu Kralja Petra i Gospodar Jevremove. Pošto se policija povukla iz Jevremove, demonstranti su polupali prozore i inventar u džamiji, a zatim je i zapalili. Demolirano je i nekoliko policijskih automobila parkiranih blizu džamije. Demonstranti su uzvikivali „ubij Šiptare”, a pokušao je da ih umiri i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: „Nemojte to da radite. Nemojte, kumim vas bogom. Nismo mi narod zločinaca, mi smo božji narod”. Vatrogasci su se pojavili oko 1:30 i uspeli da ugase požar u i ispred džamije, a došli su i novi kordoni policije, koji su uspeli da potisnu demonstrante.

Protesti su, međutim, nastavljeni ispred zgrade Ambasade SAD. U nekoliko navrata došlo je i do tuče među demonstrantima, od kojih su neki bili u alkoholisanom stanju. Policija je, uz upotrebu “suzavca” i šok-bombi, uspela da potisne masu i kordonima zaštiti zgradu Ambasade SAD. Neredi su trajali gotovo dva sata, a oko 3:45 jake policijske snage su uspele da rasteraju i poslednje demonstrante koji su ih gađali kamenjem i flašama i prevrtali kontejnere.

Incidenata je bilo na više mesta u Beogradu, pa je tako polupano i staklo na restoranu “Mekdonalds” na Terazijama i jedna poslastičarnica na Zelenom vencu.

Ekipe beogradske Hitne pomoći pružile su do 3:30 prvu pomoć sedamnaestorici policajaca i dvojici građana povređenim u neredima. Lekarske ekipe klinike "Anlave" pomogle su jedanaestorici povređenih demonstranata, a svi povređeni su van životne opasnosti, rekao je direktor te klinike Slobodan Ivanović. On je rekao da su povređeni imali posekotine na šakama, uganuća, opekotine na licu i lakša trovanja “suzavcem”.

Najmanje pet foto-reportera i jedan novinar povređeni su tokom nereda u Beogradu. U incidentima na više mesta u centru grada povređeni su foto-reporteri "Večernjih novosti" Dragan Milovanović i Željko Knežević i fotoreporteri agencije Fonet Imre Sabo i Pavle Prodanović. U Urgentnom centru je rečeno da su u tu instituciju primljeni i lakše povređen foto-reporter Tanjuga, čije ime nije navedeno, i jedan novinar, čije ime takođe nije navedeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: