Sreda, 15.09.2021.

14:49

"Tečno drvo" u Beogradu se danas pušta u rad

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, "LIQUID 3" postavljen ispred zgrade opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu biće sutra pušten u rad, saopštio je Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock

Ovo "tečno drvo", kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskim područjima gde su njegove koncentracije najveće, a za sadnju drveća nema dovoljno prostora.

Sistem je osmišljen tako da bude održiv i multifunkcionalan, jer koristi solarnu energiju za osvetljenje i osim za prečišćavanje vazduha od ugljen-dioksida, može se koristiti kao klupa i punjač za mobilne telefone.

"LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji UNDP sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine a opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: