“Egzodus” Ridlija Skota zabranjen u Egiptu

Film o biblijskoj ličnosti Mojsiju, "Egzodus: Bogovi i kraljevi" britanskog reditelja Ridlija Skota, zabranjen je u Egiptu "zbog falsifikovanja istorije", saopštilo je danas egipatsko ministarstvo kulture.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

17:57

Default images

"Taj film je cionistički film par ekselans. Prikazuje istoriju sa cionističke tačke gledišta i falsifikuje istorijske činjenice", rekao je Frans presu ministar kulture Gaber Asfur.

Prema njegovim rečima, Skot je od "Mojsija i Jevreja napravio graditelje piramida što je u suprotnosti sa istorijom".

Zabranu filma je naložila komisija u kojoj su profesori istorije.

Film u trodimenzionalnoj 3D verziji zabranjen je juče i u Maroku.

"Egzodus: Bogovi i kraljevi" s Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi, izazvao je polemiku u arapskom svetu, jer, prema njima, dovodi u pitanje čudo koje priznaju monoteističke religije a to je Mojsijev prolazak kroz Crveno more omogućen štapom.

"U filmu Mojsije drži mač a ne štap dok je podela mora objašnjena - plimom", izjavio je jedan član komisije.

Ridli Skot (76) stekao je svetsku slavu filmovima "Osmi putnik" (1979), "Blejd Raner" (1982), "Crna kiša" (1989), "Telma i Luiz" (1991), "Bela oluja" (1996), "Gladijator" (2000), "Hanibal" (2001), "Robin Hud" (2010) i "Prometej" (2012).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: