Omiljene melodije iz domaćih filmova

Do sada smo već nekoliko puta prenosili razne top liste koje rangiraju muziku iz inostranih filmova. Krajni je red da se pozabavimo i čuvenim melodijama domaće kinematografije.

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

17:05

Default images

U pomoć odabira kultnih muzički dragulja koji su pratili domaće filmove priskočila nam je Beogradska filharmonija, koja 16. januara obeležava početak Nove godine po Julijanskom kalendaru. Tom prilikom u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca izvešće upravo najpoznatije i najvažnije kompozicije iz filmova domaće produkcije, a kroz neobično muzičko-filmsko veče publiku i orkestar Filharmonije vodiće dirigent Vladimir Kulenović.

“Za program koncerta na kome se izvodi muzika iz srpskih filmova napravljen je izbor umetničke muzike, a repertoar je zamišljen kao hronološki pregled muzike iz filmova”, otkriva nam Jelena Milašinović u ime produkcije Filharmonije, koja radi na repertoaru i selekciji.

“Reč je o najpopularnijim kompozicijama iz srpske kinematografije. Njihov najznačajniji kvalitet je prepoznatljivost i to ne samo kao deo filma, već je reč o melodijama koje su ušle u ‘svakodnevnu upotrebu’. Isto kao što su replike iz domaćih filmova ušle u svakodnevni govor i neiscrpno se ponavljaju, tako je i muzika postala ‘nepotrošiva’”, objašnjava Milašinovićeva.

“Istovremeno, osim namere da se predstave najznačajniji muzički momenti iz naše kinematografije, cilj je bio da se napravi logičan hronološki presek koji će predstaviti i novije filmove koji tek treba da dostignu slavu onih starijih”, dodaje ona.

Kompozicije koje su ušle u izbor neodvojive su od filmova, a budući da su filmovi kultni,i tako je i njihova zvučna slika postala antologijska.

Hronološkim pregledom muzike koja ima umetničku vrednost, a prati srpski film od šezedesetih godina prošlog veka do danas, stičemo uvid u istoriju srpskog filma kroz muziku.

Beorgadska filharmonija za vas je ovom prilikom izdvojila šest filmskih obroka iz menija srpske kinematografije, koji su začinjeni najukusnijom muzikom.

Svesni smo toga da i ova, kao i svaka druga lista, verovatno izostavlja neka dela koja su prema vašem mišljenju važnija, pa vas pozivamo da nam u komentarima preporučite svoju omiljenu muziku iz nekog od domaćih filmova.

Ko to tamo peva

.

Maratonci trče počasni krug

.

Jagode u grlu

.

Otpisani

.

Nacionalna klasa

.

Balkan ekspres

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: