Kultura

Petak, 02.02.2024.

15:59

Da li su ovo najružnije srpske reči: "Sve su ženskog roda" VIDEO

Praskozorje je najlepša srpska reč, prema glasanju na jednoj stranici na Instagramu, mnogo je reči koje su u izboru i za onu najružniju.

Izvor: B92

Da li su ovo najružnije srpske reči:
Foto: Green Mountain Montenegro/Shutterstock

Nedavno smo imali i konkurs za najlepšu novu srpsku reč, a tada su se vodile i brojne polemike o tome da li je jezik podložan takvim promenama i mogu li se one nasilno uvesti.

Na društvenim mrežama se širilo i glasanje za najružniju srpsku reč, a kriterijumi su sledeći: reči koje zvuče ružno, teško se izgovaraju ili one od čijeg se značenja ježimo.

Gošća emisije 150 minuta bila je Aleksandra Mihajlović, prof. srpskog jezika, i ona je pokušala da nam odgovori na to kako reči oslikavaju dobre i loše društvene pojave, stavove i vrednosti i može li reč da ubije ili da otvori gvozdena vrata.

Prvih pet najružnijih reči u srpskom jeziku su, prema glasanju na Instagramu, kopile, jalova, keva, grkljan i nerotkinja.

"Jako mi je zanimljivo što su to uglavnom ženske imenice. Reči opisuju naša duševna stanja, pa smo tako u jednoj godini razmaka došli od praskozorja do duhoklonuća, ako pričamo o najlepšim rečima", kazala je profesorka Mihajlović.

Ona je navela da ljudi verovatno pre misle na značenje reči.

"Reč kopile najružnija zbog značenja, a ne zvučanja reči, jer u našem jeziku to znači nešto sasvim drugačije, smatra se pejorativom", istakla je ona.

Prema njenim rečima, postoje i lažireči.

"To je lažna reč, a ove godine je lažireč bila reč elita, što je zanimljivo u sociološkom kontekstu", dodala je ona.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: