Nečuveno: Cenzurišu se knjige Agate Kristi

Nakon što su knjige Roalda Dala i Ijana Fleminga u Velikoj Britaniji prepravljene kako bi se prilagodile modernom vremenu, što je izazvalo brojne kritike, ista sudbina je zadesila i Agatu Kristi.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

21:20

Nečuveno: Cenzurišu se knjige Agate Kristi
Foto: CapturePB/Shutterstock

Prema pisanju britanskih medija, iz njenih su dela uklonjeni rasistički izrazi i neki delovi teksta su izmenjeni. Romani i priče o Poarou i gospođici Marpl prošli su izmene tako da su izvorni odlomci ili prerađeni ili uklonjeni u novim izdanjima koja je objavio "Harper Collins", izvestio je Telegraf.

Ta nova izdanja su ili već objavljena 2020. godine ili su pred izlaskom, a bila su podvrgnuta reviziji tzv. redaktora za osetljivi sadržaj. Telegraf navodi brojne promene u delima slavne spisateljice nastalim od 1920. do 1976.godine, u delovima koji sadrže opise, uvrede ili reference na etničku pripadnost – posebno za likove koji nisu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Promenjen je i vokabular. Izraz "orijentalni", na primer, uklonjen je, zajedno sa drugim rasnim opisima u nekim slučajevima. U romanu "Smrt na Nilu", u odlomku koji opisuje crnog slugu kako se ceri jer razume potrebu da ćuti o incidentu, više ne stoji da je crnac ili da se smeši. Umesto toga, on jednostavno "kima glavom". Uređivanja uključuju izmene i dopune monologa likova kao što su gospođica Džejn Marpl ili Herkul Poaro.

U novom izdanju romana "Karipska afera" (1964.) pripovedač hvali "ljupke bele zube" radnice hotela iz zapadne Indije. Taj opis je sada izbačen, kao i reč crnac. Takođe, nema više referenci na nubijski narod u "Smrti na Nilu" (1937), pa je tako "nubijski lađar" sada samo "lađar".

Debitantski roman Agate Kristi "Tajanstveni događaj u Stajlsu" iz 1920. godine izmenjen je tako da se Poaroov komentar da je drugi lik "Jevrej, naravno" više ne pojavljuje. Mlada žena opisana kao "ciganka" sada se naziva samo "mlada žena". U originalnoj zbirci kratkih priča iz 1979. godine "Poslednji slučajevi gospođice Marpl i dve druge priče" Agata Kristi je pisala o ljutitom sudiji sa "njegovim indijskim temperamentom". Taj opis je izmenjen u "njegova ćud".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: