"Ništa se nije promenilo, čak ni raskopane ulice"

"Izbegao sam lomaču, ali ne i kritiku"

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

18:54

Foto: TV Prva / Printscreen

“Političari su napredovali kroz vekove od lomača preko bunkerisanja filmova i na Istoku i na Zapadu. Ovi sa Zapada su imali suptilnije metode i danas teško ili nikako ne možete doći do filma ‘O jagodama i krvi’, koji bi i danas bio aktuelan. Filmovi su služili i u političke svrhe, u borbama velesila, filmovi služe i za prekrajanje istorije”, ispričao je reditelj Darko Bajić u intervjuu za novi Nedeljnik.

On je, sećajući se vremena kada je snimao kultni film “Crni bombarder”, a na pitanje kako je tadašnji režim reagovao, ispričao da je “izbegao lomaču, ali nije i kritiku”.

“Jedni su me kritikovali da sam pacifista, a drugi da sam agresivan. A i pozicija i opozicija su me kritikovale da film nije baš realan prikaz stvarnih događaja. Pa i nije bio, on je bio namenjen budućim generacijama. Na uvodnoj špici piše da se događaji dešavaju 1999. godine (god. proizvodnje 1991/92). Zanimljivo je da je 'Crni bombarder' retro sajens fikšn, koji i danas, 28 godina kasnije, deluje kao savremen film. Ništa se promenilo nije, čak ni raskopane ulice”, rekao je Bajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: