Kultura

Nedelja, 13.03.2011.

22:58

Pinkas Cukerman oduševio Beograđane

Slavni violinista Pinkas Cukerman (63), prvi put je u Kolarčevoj zadužbini, u okviru ciklusa Velikani muzičke scene, 13. marta održao koncert sa svojim kamernim ansamblom "Cukerman Čember plejers" (Zukerman Chamber Players).

Izvor: Tanjug

Default images

Svestrani muzičar svetskog renomea, priznat ne samo kao violinista, već i violista, dirigent, pedagog i kamerni saradnik, pozdravljen je burnim aplauzom dobrodošlice na samom izlasku na scenu Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Do poslednjeg mesta salu su ispunili ljubitelji klasične muzike željni susreta sa zvezdom o kojoj su do tada samo slušali, sa prvim dobitnikom Nagrade za umetničko savršenstvo Isaka Šterna, muzičara čija tehnika i visoki umetnički standardi zadivljuju publiku i kritiku širom sveta.

Više od četiri decenije među najznačajnijim svetskim muzičarima Cukerman je za prvi susret sa našom publikom prilagodio program, predstavio se kao solista u trećem stavu "Sonate za violinu i klavir" sa sjanom pijanistkinjom Angelom Čeng, do kraja prvog dela koncerta najangažovanijim članom Cukermanovog kamernog ansambla.

Čeng je sa violončelistkinjom Amandom Forsajt, suprugom violiniste Cukermana izvela "Adađo" i "Alegro" Roberta Šumana a potom je usledio "Kvintet za klavir, dve violine, violu i violončelo", biser muzičke literature romantizma iz pera Šumana.

Cukerman, Forsajt, Čeng, violinistkinja Džesika Linebah, violista Džetro Marks i Sadao Harada, violončelo, izveli su Šumanov kvintet bravurnozno, u neverovatno brzom tempu ali ne ispuštajući izražajnost romantičarske muzike.
Foto; Tanjug
U drugom delu koncerta izvanredno skladni kamerni muzičari izveli su popularni "Gudački kvintet za dve violine, violu i dva violončela" Franca Šuberta.

Tehnički savršeno izvođenje uz prirodnu jednostavnost Cukermana i njegovog ansambla osnovanog 2003.godine nagrađeni su ovacijama, oduševljenjem publike koja nije krila radost zbog vrhunskog muzičkog doživljaja na svom prvom susretu sa slavnim muzičarem koji je u Beograd došao u okviru velike turneji po evropskim prestonicama kao zamena za otkazani koncert Filharmonije Luksemburg sa Vadimom Rjepinom.

Pored naše publike Cukermanov kamerni ansambl predstaviće se publici u Beču, Parizu, Milanu, Napulju, Budimpešti, Varšavi, Istanbulu i Ajndhovenu.

U ovoj sezoni Cukerman će nastupiti na više od stotinu koncerata u Severnoj Americi, Evropi i Aziji. U drugoj sezoni kao dirigent u londonskoj Kraljevskoj filharmoniji imaće turneju po Kin i, Italiji, Engleskoj, Izraelu i Švajcarskoj.

Pored toga dirigovaće Filharmonijama Njujorka, Izraela, Duisburga, simfonijskim orkestrima Bostona, Sijetla i Vankuvera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

2 min

Podeli: