"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Ovaj politički triler u režiji Stivena Spilberga jeste priča o prikrivanju informacija i obmanjivanju građana koje je trajalo tokom mandata četiri predsednika SAD, te o guranju prve žene u čijem vlasništvu su jedne novine i njenog tvrdoglavog i srčanog urednika u nepredvidivu i neprijatnu borbu štampe i vlade.

Upozorenje: spoiler alert

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

11:08

Piše: Dunja Matić, studentkinja treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Iako štampane novine više nisu značajan deo života na način na koji su nekad bile, filmovi poput Doušnika, ali i Zodijaka (Dejvid Finčer), ili Pod lupom (Tom Makarti) i dalje uspevaju da uhvate pažnju publike i da je ne ispuštaju.

Doušnik se, međutim, izdvaja po kvalitetu i jednostavnosti priče; ovim filmom Spilberg nudi čvrst, lucidan, izuzetno zadovoljavajuć prikaz Pentagonskih papira iz vizure Vašington posta i žene na čelu novinske kuće – Katarine Graham.

Radnja je smeštena u šezdesete godine prošlog veka; Daniel Elsberg, vojni analitičar, pridružuje se američkim trupama u delu za koji je nadležan ministar odbrane Robert Meknamara. Maknamara u zvaničnim izjava tvrdi da je američki rat u Vijetnamu napreduje odlično - Elsberg, međutim, svedoči drugačijem stanju, i prosleđuje kopije klasifikovanih izveštaja o ratu novinarima u Nju Jork Tajmsu.

Istovremeno, vlasnica Vašington Posta, Katarina Graham (Meril Stip), pokušava da odgovorno radi kao izdavač i vlasnik novina, te da ne poklekne pod sumnjom i pritiskom koji joj se nameću kao jedinoj ženi na toj poziciji.

Dodatne muke u tome joj stvara Ben Bredli (Tom Henks), urednik Vašington Posta, koji juri dobre priče i pokušava da nadmaši Nju Jork Tajms.

Kada izlaganje vladine dugotrajne prevare američke javnosti postane obustvaljeno sudskom zabranom protiv Tajmsa, priča ostaje na Vaštington Postu, i odluci oko koje Bredli i Graham moraju da se slože – da li će sakriti priču čije obljavljivanje može biti kobno po mnoge, ili će izabrati da objave priču od značaja za celu državu i time učvrste Vašington Post kao važnu novinarsku instituciju. Spilberg ovu isprepletenu i zabavnu priču postavlja sa odličnom preciznošću i suptilnom podsećanju na različite političke režime kroz istoriju i svet, sa posebnim odjekom na mandate Donalda Trampa.

Osim toga, Doušnik govori i o problemima modernog doba: onim sa kojim se susreću žene na višim pozicijama u društvu ili poslu, o borbi i želji pojedinaca da napravi promenu, o značaju žurnalistike i vesti u kontrolisanju ili jačanju vlasti.

Neverovatna glumačka ekipa nije razočarala već upravo nadmašila očekivanja; lakoća i prirodnost kojom Meril Strip dočarava Kej Graham pleni svakim pokretom, dok je Tom Henks pronašao nit u Benu Bredliju koja dira svakog u publici: unutrašnji žar i želja za priznanjem koja je jača od svake pretnje.

Suptilna, prirodna režija u kombinaciji sa odličnim rediteljskim rešenjima koja i od samog štampanja novina prave sjajnu sekvencu je ono što filmu daje svevremeni sjaj i glamur američkog filma.

Ovaj film je upravo ono što se očekuje od dobrog američkog filma: sjajna režija koja pomoću odličnog scenarija, jasnih i životnih likova koji kratkim i britkim replikama dočaravaju suštinu karaktera, te odlične fotografije i produkcije, uspeva da od jednostavne priče o štampanju reportaže napravi napet i emotivan triler o pobedi pravde i istine.

Doušnik je priča o herojima u vremenu i okolnostima u kojima živimo i podsetnik da ushićenost i napetost koju stvara borba da se slome okovi društva i hijerarhije, pobegne iz kruga sigurnosti i izbori za pobedu pravde i istine nema premca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: