Haos u Baltimoru, garda na ulicama

U Baltimoru je uvedeno vanredno stanje zbog nereda do kojih je došlo posle sahrane Fredija Greja koji je preminuo u policijskom pritvoru.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

08:20

Default images
Foto: Beta/AP

Aktivirana je i Nacionalna garda kako bi pomogla da se smire nemiri, a proglašen je i policijski čas, koji bi trebalo da traje nedelju dana.

"Garda je poslednja nada da se povrati red u gradu", izjavio je guverner Merilenda Lari Hogan.

Vlasti Baltimora naredile su da se po gradu rasporedi hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca.

U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredi Greja, koji je umro pošto je povređen u poclijiskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno, prenosi AFP.

Gradonačelnica Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski čas od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Nadzornik policije Merilenda naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražo pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnica Linda Sing rekla je da ima 5.000 spremnih vojnika i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.
Foto: Beta/AP
Uprkos pozivima Grejove porodice na mir, bande uglavnom mladih Afroamerikanaca počele su obračun s policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a neredi su počeli da se šire sa zapada na istok, gde je zapaljena jedna zgrada.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bejzbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.
Foto: Beta/AP
Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti s pobunjenicima biće održani širom SAD.

Predsednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.

Nasilje i destrukciju nećemo tolerisati u Baltimoru, izjavio je guverner Merilenda Lari Hogan.

Pripadnici garde će nositi oružje, ali samo za samoodbranu, izjavio je on.
Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Baltimoru u nedelju zbog smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru. Nakon više sati mirnog protesta, deo demonstranata počeo je da baca limenke i plastične flaše na policajce i lomi prozore na policijskim vozilima i izloge radnji.

"Mali deo učesnika jučerašnjih protesta izazvao je nasilje u centru grada i u zapadnom delu protekle noći i rano jutros, nakon što su demonstracije juče bile uglavnom mirne celog dana. 34 osobe su uhapšene, a šest policajaca zadobili su manje povrede", rekao je predstavnik policije Džeremi Silbert u ponedeljak, a preneo je AFP.

Osim toga, policija Baltimora je tog dana saopštila da je dobila "pouzdanu pretnju" da se nekoliko bandi udružilo u nameri da napada pripadnike snaga za održavanje reda.

Dan nakon nereda u Baltimoru zapaljen je i potpuno izgoreo opštinski centar i apartmani Baptističke crkve u istočnom Baltimoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: