Dadajev: Tukli me dok nisam priznao

Zaur Dadajev, optužen za ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, rekao je danas u sudu u Moskvi da su ga tukli i primorali da prizna ubistvo.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

17:19

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Pet ljudi je uhapšeno u vezi sa ubistvom Nemcova 27. februara, ali je samo Zaur Dadajev, prema sudiji i istražiteljima, priznao ubistvo.

Ruske novinske agencije danas su prenele izjavu Dadajeva koji je rekao sudu da je otet, tučen i nateran da prizna ubistvo.

"Oteli su me nepoznati muškarci 5. marta. Ne znam gde su me držali, ali zvanično hapšenje u Istražnom komitetu nije se desilo do 7. marta", rekao je Dadajev, prenosi novinska agencija Interfaks.

Dadajev je naveo da mu je pre nego što je uhapšen rečeno "šta i kako da kaže".

Na sudskom saslušanju u martu, Dadajev nije priznao krivicu u sudnici, a kasnije je povukao priznanje koje je dao istražiteljima, dok su još aktivisti za ljudska prava, koji su prošlog meseca posetili Dadajeva u zatvoru, govorili o tragovima torture na njegovom telu.

Svih pet osumnjičenih su iz Čečenije i drugih delova nestabilnog Severnog Kavkaza.

Dadajev je bio policajac u čečenskim policijskim snagama.

Ubistvo Nemcova, na mostu nedaleko od Kremlja u centru Moskve, šokiralo je pristalice ruske opozicije.

Mnogi od saveznika i kolega Nemcova sumnjaju u teoriju da su ga ubili Čečeni, smatrajući da bi njegovo ubistvo u oštro obezbeđivanoj zoni nedaleko od Kremlja bilo nemoguće bez umešanosti zvaničnih organa.

Moskovski gradski sud danas je Dadajev produžio pritvor za još mesec dana.

Podsetimo, Nemcov je ubijen u noći 27. februara u samom centru Moskve, a to je najistaknutije ubistvo jednog ruskog opozicionara u 15 godina koliko je na vlasti aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: