Rama: Rumunija da prizna Kosovo

Premijer Albanije Edi Rama tražio je danas u Bukureštu da Rumunija prizna nezavisnost Kosova i pomogne mu u pridruživanju EU.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

17:40

Default images
Foto: Tanjug

"Došao sam više puta i tražio da Rumunija prizna nezavisnost Kosova kao države i takođe sam tražio da ta država postane članica unije država kojoj pripada", rekao je Rama na konferenciji za novinare posle razgovora s rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Rama je izrazio uverenje da "problem priznavanja države Kosovo više nije bilateralan".

"To je postao zajednički posao svih nas, radi podrške osiguranju regionalne bezbednosti i da bi se ublažile tendencije i frustracije drugih suseda", rekao je on.

Albanski premijer je bio u poseti Rumuniji i u novembru 2013. godine kada je takođe kazao da s "nestrpljenjem očekuje" da Rumunija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Ponta je danas izjavio da "Rumunija želi da i dalje igra značajnu regionalnu ulogu, da nastavi vrlo dobre odnose sa drugim zemljama-članicama EU, kao i sa svim zemljama koje su na putu evropskih integracija".

On je rekao da će Rumunija podržati integrisanje svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ponta je govorio i o mogućoj saradnji Rumunije i Albanije u energetici, i o drugim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: