Ruski avioni testiraju NATO odbranu

Ruski bombarderi izvode letove u evropskom vazdušnom prostoru da bi testirali odgovor NATO-a i očigledno simuliraju borbene uslove, rekao je Igor Sutijagin.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

11:28

Default images

Igor Sutijagin iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), izjavio je za Bi-Bi-Si da je izostanak komunikacije ruskih pilota s kontrolorima letenja “neprijateljski” i “borbeni” čin.

NATO je saopštio da je bio “neobično” povećan broj takvih letova ove nedelje.

Napetost u odnosima između Rusije i država NATO-a nastala je zbog krize u Ukrajini.

“Kremlj igra sa pozicije slabijeg”, rekao je Sutijagin.

“To vam je kao u pokeru, blefira – pokušava da zastraši Zapad.”

NATO je saopštio u sredu da su u prethodnih 48 časova avioni NATO-a presreli osam ruskih vojnih aviona iznad Severnog mora i Atlantskog okeana, četiri iznad Crnog mora i više od 10 oko Baltičkog mora.

U svim incidentima ruski avioni su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru. NATO je saopštio da ih je sledio “kako bi identifikovao letelice i zaštitio vazdušni prostor Alijanse”.

Ali u mnogim slučajevima avioni nisu podnosili plan leta, niti su održavali radio-kontakt sa civilnom kontrolom letenja. Takvo ponašanje je rizično za civilni avio saobraćaj, saopštio je NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: