Prajd nije zabranjen - za sada

Biro za koordinaciju službi bezbednosti danas nije zabranio Prajd, ali zadržava pravo da promeni odluku ukoliko bude procenjeno da je bezbednost ljudi ugrožena.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.09.2014.

09:27

Default images

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, uprkos različitim stavovima, danas nije zabranio održavanje Parade ponosa najavljene za 28. septembar u Beogradu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je dodao da Biro zadržava pravo da zabrani Paradu ukoliko bude procenjeno da bi bezbednost građana i imovine mogla da bude ugrožena.

Stefanović je apelovao na građane i ljude koji vole Srbiju da sačuvaju red i mir i da spreče da dođe do rušenja grada i napada na policiju.

Ova odluka je doneta na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koja je počela nešto posle 9 sati, a kojoj je predsedavao premijer Aleksandar Vučić.

Ministar Stefanović je takođe najavio da će Biro zasedati intenzivno i u narednom periodu kako bi odluka bila doneta blagovremeno.

Prema njegovim rečima, Biro za koordinaciju, u čijem su radu učestvovali predstavnici svih službi bezbednosti, policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, na današnjoj sednici razmatrao je i bezbednosnu situaciju u Raškoj oblasti, odnosno Sandžaku.

"Republika Srbija i sve njene službe će se angažovati da sačuvaju mir, ustavni poredak i bezbednost svih građana, pa tako i na teritoriji šest opština Sandžaka i u tri opštine gde su većina Srbi i u tri gde su većina Bošnjaci", rekao je Stefanović.

Ministar je rekao da će na tom zadatku biti angažovane i mešovite grupe koje će činiti predstavnici svih bezbednosnih struktura, agencija i ministarstava u čijoj je to nadležnosti.

Miletić: Odluka zabrinjava

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić izjavio je da je pozitivno što je Biro za koordinaciju službi bezbednosti stav o Prajdu saopštio danas, ali da ipak zabrinjava to što nije doneta konačna i jasna odluka.

Miletić je za Tanjug naglasio da je pozitivno to što je Biro za koordinaciju službi bezbednosti svoj stav saopštio ranije, a ne kao prethodnih godina u poslednjem času, kada "ni građani, ni organizatori nisu znali šta im sledi".

Međutim, smatra Miletić, zabrinjavajuće je, s aspekta poštovanja ljudskih prava, to što Biro nije doneo konačnu odluku o održavanju Prajda.

"Ovakva odluka koja je i dalje neodređena potvrđuje naše sumnje da je država i dalje spremna da zabrani Prajd, što bi bilo potpuno neprihvatljivo i predstavljalo bi još jedno kršenje ljudskih i ustavnih prava koja su garantovana u Srbiji", rekao je Miletić.

"Mi i dalje nemamo jasnu odluku i to je nešto što nas zabrinjava", zaključio je Miletić.

U saopštenju organizacioni odbor Parade pozvao je sve nadležne državne institucije da istraju u odbrani Ustavom garantovanih prava svojih građana.

"U izjavama koje su državni zvaničnici davali poslednjih dana prepoznavali smo pozitivne korake u kreiranju klime koja će ove godine konačno omogućiti Prajd. Iskrenost tih izjava biće potvrđena samo ako se prema planu, u nedelju, 28. septembra prošetamo centrom Beograda", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: