Francuska odgovorila na naš poziv

Francuska je u Srbiju uputila polovinu svojih ukupnih sredstava za borbu protiv poplava, kaže za B92 ambasador Denio.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

20:34

Default images

Ambasador Fransoa Gzavije Denio pridružio se diplomatama koje donose donacije u Kulturni centar Reks, na poziv Fonda B92.

I francuski diplomata impresioniran je solidarnošću Beograđana i građana Srbije. "Čestitam B92 na ovoj inicijativi. Opet ste pokazali da ste medij koji ume da reaguje u urgentnim situacijama kao i da ima oseæaj solidarnosti.

Impresioniran sam jer sam u Reksu video više desetina volontera koji distribuiraju skupljenu pomoch," kazze ambasador Denio.

Francuska vlada je odmah u petak reagovala na poziv u pomoch vlade Srbije, kaže Denio.

"U Srbiju upravo stiže 40 specijalista za spasavanje u slučajevima poplava. Njima komanduje pukovnik Lankri. Sa sobom su doneli i opremu - dve barže za transport ekipe, 8 čamaca, pumpe za izbacivanje vode i drugu opremu koja se koristi u ovakvim situacijama. Dakle, reakcija u Francuskoj je bila momentalna i na raspolaganje Srbiji smo stavili gotovo polovinu naših ukupnih kapaciteta specijalizovanih za borbu protiv poplava."

Denio dodaje da već četiri godine pripadnici civilne zasstite u Srbiji sarađuju sa sličnim organizacijama u Francuskoj i da su više puta radili zajedno. "Dobro se poznaju i to je sada važno".

Ambasador Denio izražava žaljenje zbog gubitaka ljudi pogođenih poplavama. "Na žalost, Srbija je često pogođena. Imali ste pre tri godine zemljotres u
Foto: B92
Kraljevu, danas ovu katastrofu u kojoj ima i žrtava i velike ekonomske štete. Nadam se da će spasioci uspeti da spasu ljudske živote a da će, kasnije u Srbiju stići i pomoć međunarodne zajednice kada dođe vreme za rekonstrukciju", kazze francuski ambasador.

U akciju Fonda B92 uključile su se i predstavnice male francuske zajednice u Beogradu. Natali Bosk kaže da će pomoć, od ponedeljka biti skupljana i u francuskoj školi. "Francuska zajednica želi da pomogne na svaki način. Daćemo donacije ali spremni smo da uložimo i vreme i da radimo tamo gde smo potrebni".

Akcija Fonda se nastavlja a vrata Jevrejske 16 ostaju otvorena svakog dana od 10 do 20 časova, za sve koji žele da pomognu postradalima u poplavama.

Abasador EU u Srbiji Majkl Davenport je izjavio danas za B92 da je saniranje posledica poplava mnogo će koštati i Evropska unija je spremna da odvoji sredstava za pomoć Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: