"Aneksija Krima sramota 21. veka"

Evropska unija i SAD neće priznati rusku nezakonitu aneksiju Krima, koja je sramota 21. veka, rekao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 26.03.2014.

13:16

Default images

Van Rompej je to istakao posle samita EU-SAD u Briselu i dodao da EU podržava težnju naroda Ukrajine ka boljem životu, da je prioritet smanjenje napetosti i u tom smislu kao pozitivne korake naveo rusku podršku za posmatračku misiju OEBS u Ukrajini, kao i sastanak šefova diplomatije Rusije i Ukrajine pre dva dana u Hagu, na Svetskom samitu o nuklearnoj bezbednosti.

On je istovremeno upozorio da su Evropljani i Amerikanci spremni da pojačaju sankcije odgovornim pojedincima i entitetima ukoliko se nastavi eskalacija ukrajinske krize.

"Sankcije su krajnje sredstvo. Cilj je rešenje do kojeg će se doći pregovorima, uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava", istakao je Van Rompej.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da je na današnjem samitu EU i SAD bilo reči i o Iranu, kao i o pokušajima da se okonča "užasni" trogodišnji rat u Siriji.

Rekao je da su lideri EU i SAD razgovarali i o ekonomiji, s akcentom na postepenom oporavku Evrope. Naveo je da bi rast evropske ekonomije iduće godine trebalo da bude dva odsto.

"Sada je fokus na jačanju osnovnih ekonomskih principa i otvaranju više radnih mesta. Prošle nedelje smo okončali formiranje Bankarske unije - kamena temeljca jače evrozone", istakao je Van Rompej.

Rekao je da je na današnjem samitu bilo reči i o energetskoj bezbednosti i o tome šta može da se učini da Evropa smanji zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije, najavivši da će uskoro o tome raspravljati ministri energetike sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G-7).

Van Rompej je zaključio da je jačanje ekonomskih veza Evrope i SAD "moćan politički znak" i način da se svetu pokaže da su evropska i američka ekonomija zasnovane na pravilima.

U Briselu je danas rano po podne počeo sastanak američkog predsednika Baraka Obame sa najvišim funkcionerima Evropske unije.

"Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost", poručio je Barozo u saopštenju dan pre samita i dodao da su EU i SAD spojeni “nezamenljivim strateškim partnerstvom”.

Van Rompej je u svom saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada se sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.

EU i Rusija su odvojeno uveli sankcije istaknutim ruskim političarima koje smatraju odgovornim za aneksiju Krima, a danas će pokušati da se dogovore o koordinaciji Vašingtona i Brisela o daljim koracima u odnosu prema Moskvi.

Američki predsednik je jutros sa belgijskim kraljem Filipom i premijerom Eliom de Rupom položio venac na Flamanskom polju nedaleko od Brisela, gde je sahranjeno nekoliko stotina američkih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

Obama bi po podne trebalo da se sastane i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, nakon čega će otputovati u Rim, gde će se sutra sresti sa italijanskim državnim vrhom i papom Franjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: