Putin: SAD se osećaju kao imperija

Američka politika je postala talac svojih imperijalnih ambicija, izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin za Raša tudej.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

22:41

Default images

"Posle raspada SSSR-a, SAD je jedno vreme postala jedini lider u svetu. Ali to je za Ameriku postala svojevrsna zamka, jer su počeli da se osećaju kao imperija", rekao je Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima TV kanala Raša tudej, koji se emituje za publiku u inostranstvu.

"Imperija ne može sebi da dopusti da pokazuje slabosti, a bilo kakav pokušaj da se dogovori sa partnerima često se unutar zemlje shvatao kao slabost, a to rukovodstvo SAD sebi nije moglo da dozvoli", objasnio je Putin, prenose "Večernje novosti".

Ruski predsednik smatra da sadašnje rukovodstvo SAD odlično razume da jedna zemlja, pa ni SAD, nije u stanju da sama reši sve svetske probleme, ali zbog unutrašnjopolitičkih razloga ne može da ide na kompromise. "Između Rusije i Amerike danas praktično ne postoje ideološke protivrečnosti, već fundamentalne kulturološke razlike. U osnovi američkog samosaznanja leži individualizam, a u osnovi ruskog kolektivizam", kazao je Putin i kao primer svojih stavova naveo heroinu romana "Prohujalo sa vihorom", Skarlet O Haru, koja nije mogla da zamisli da će gladovati.

"Ruski čovek živi sa drugačijim vrednostima, više duhovnim i približenim Bogu. Zbog svega toga, Rusima i Amerikancima je teško da shvate jedni druge, ali je moguće. Uostalom, u teškim vremenima kao što su Prvi i Drugi svetski rat, SAD i Rusija su bili na istoj strani barikada."

I ovom prilikom Putin je zamerio Amerikancima što se mešaju u unutrašnju politiku Rusije.

"Naša diplomatska služba ne sarađuje sa pokretom Okupiraj Vol strit, dok američka direktno podržava opoziciju u Rusiji. Mislim da to nije u redu", rekao je Putin naglasivši da je država dužna da u interesu većine primeni zakonska sredstva ako neke opozicione snage deluju izvan zakona.

"Kad se do događa u Americi, onda oni to smatraju normom, a kad to mi činimo, onda nas kritikuju. Ali u Rusiji smo već navikli na američke dvojne standarde i više ne obraćamo pažnju na njihove primedbe", prenose "Novosti" Putinove reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: