Ponedeljak, 23.09.2002.

14:27

Račan: Bobetko neće biti izručen Hagu

Izvor: B92

Default images

Hrvatski premijer Ivica Račan potvrdio je u ponedeljak uveče, posle sednice Saveta za saradnju s haškim sudom i konsultacija s čelnicima hrvatskih vladajućih stranaka, da general Janko Bobetko, osumnjičen za ratne zločine, neće biti izručen Tribunalu. "Savet je izvršio analizu haške optužnice protiv Bobetka i zaključio da je ona za Hrvatsku, zbog ocena o proteklom ratu, neprihvatljiva, pa zbog toga Bobetko neće biti izručen", rekao je Račan. Kako javlja dopisnik Radija B92 iz Zagreba Nada Starijaš, Račan je najavio da će od Ustavnog suda Hrvatske će biti zatražena ocena ustavnosti optužnice, a konačan stav o tom pitanju može se očekivati za 8 dana. Prema Račanovim rečima, optužnica je neustavna zato što se u njoj osudjuje cela legitimna akcija u Medačkom džepu protiv terorizma i agresije na Hrvatsku, a oslobodilačkoj akciji niko ne može da sudi, pa ni Hag. On kaže da su ga mnogi prijatelji, svetski državnici, upozorili na teške posledice odbijanja saradnje s Hagom, ali da istina o "domovinskom ratu nema cenu".

Na inicijativu Janka Bobetka, HDZ je u ponedeljak u Zagrebu osnovao Odbor za istinu o domovinskom ratu, koji smatra da u "odbrambenom ratu ne može biti ni objektivne ni komandne odgovornosti", a da osim Bobetkove, neustavnim treba proglasiti i optužnice protiv generala Gotovine i Ademija i sve buduće optužnice i izmeniti ustavni zakon o saradnji s Hagom ili će u suprotnom uslediti masovni nemiri u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: