"Prese": Sa Đinđićem je umrla nada

Osvrćući se na desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića bečki list "Prese" ocenjuje da je sa ubistvom reformskog premijera u Srbiji umrla nada za promene.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

08:52

Default images

"Barem sećanje na ubijenog bivšeg premijera još ujedinjuje njegove posvađane naslednike. Bez reči i sa cvećem u rukama su hiljade u utorak obišle grob Zorana Đinđića", prenosi list i dodaje citat direktora pozorišta Kokana Mladenovića da je "Đinđić bio poslednji koji je davao povod za nadu".

"Kada na njega mislim, mislim i na izgubljeno vreme i jednu izgubljenu generaciju", dodao je on.

"Prese" podseća da je Zvezdan Jovanović ispalio smrtonosni metak, da su uhapšeni i njegovi saučesnici, ali da nikada nisu otkriveni ljudi iz pozadine, koji su postigli svoj cilj - sa Đinđićem je umrla i nada na promene.

List ističe da su njegovo nasleđe zajedno prokockali njegovi naslednici i nekadašnji suparnici.

Na putu od Đinđića željene demokratizacije i približavanja zapadu čini se da je ova zemlja, pod teretom partijske i prijateljske privrede, krize, kao i nacionalističke manipulacije, zastala, podvlači dnevnik. "Prese" naglašava i da su njegovi naslednici izbegavali obračun sa obaveštajnim strukturama iz doba Miloševićevog režima, i umesto toga su se upustili sa sumnjivim tajkunima.

Đinđićeve demokrate su mutirale u jednu partiju održavanja na vlasti, i zbog toga su prošle godine kažnjeni od svojih razočaranih birača, konstatuje bečki list i prenosi da nekadašnji portparol Slobodana Miloševića Ivica Dačić u međuvremenu citira nekadašnjeg protivniak Đinđića, a duboki naklon došao je i od strane potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Kao "novi Đinđić" se danas u srpskoj javnosti pominje čovek, koji je nekada želeo da preimenuje Bulevar Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića", ukazuje "Prese".

List ujedno prenosi i reči majke ubijenog premijera, Mile, koja je kazala da bi bilo bolje da se razoktrije istina o smrti Zorana, jer što više vremena prolazi, to će se osetiti njegovo nedostajanje, pošto je pokušao da reši ono sto do danas nije rešeno u Srbiji. "Habrost ga je koštala glave", poručila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: