Srbija na 87. mestu po stabilnosti

Afrika i arapske zemlje politički su najnestabilniji regioni na svetu. Srbija se sa koeficijentom 6,19 našla na 87. mestu od ukupno 197 zemalja.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

20:22

Default images

To su podaci najnovijeg izveštaja konsultantske kompanije specijalizovane za analizu političkih rizika. Analiza obuhvata dinamičke političke rizike koji se odnose na konflikte, terorizam, vladavinu prava i okvirne uslove po pitanju sigurnosti resursa i infrastrukture.

Srbija se na mapi političkih rizika kompanije "Meplkroft" i konsultantske agencije "Marš" našla na 87. mestu sa ocenom 6,19.

Od zemalja u regionu, bolje rangirane su Hrvatska (6,85), Crna Gora (6,78) i Makedonija (6,40), dok su iza Albanija (5,89) i Bosna i Hercegovina (5,53).

Najopasnija zemlja na svetu i dalje je Somalija sa ocenom 0,82, a slede DR Kongo, Sudan, Avganistan, Mjanmar i Irak.

Na prvom mestu po bezbednosti je Luksemburg sa 9,04, zatim Novi Zeland, San Marino i Norveška.

Među državama u okruženju Italiji ima ocenu 6,83, Rumuniji 6,62, Bugarska 6,31, Grčka 6,06, Turska 5,10, a najlošije rangirana evropska zemlja je Rusija sa 3,18.

Četrnaest od 20 zemalja sa najvišim rizikom za investitore nalazi se u Africi ili arapskim zemljama, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju kompanije "Meplkroft" i konsultantske agencije "Marš", objavljenom u ponedeljak.

U izveštaju se kaže da se u politički nestabilnim regionima preduzetnici suočavaju sa najvećim rizicima da bi njihovi saradnici, kancelarije i fabrike mogli biti žrtve političkog nasilja, terorizma ili otmica.

U odnosu na prošlu godinu, broj zemalja u kojima svakodnevicu karakteriše politički motivisano nasilje porastao je na 38, odnosno za 36 odsto, što se objašnjava činjenicom da su se nasilje i terorizam iz Libije i Sirije proširili na Mali, Liban, Alžir i druge zemlje zapadne i severne Afrike, kao i Bliskog istoka.

Politička mapa rizika za 2013. godinu ukazuje da je opasnost od nasilne promene režima najveća u Zimbabveu, Siriji, Madagaskaru, Južnom Sudanu, Pakistanu, Jemenu, Maliju, Bangladešu, Keniji i Turkmenistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: