Poslanička kartica sva vrata otvara

Poslanicima Skupštine Srbije plaćen je benzin, stan, službeni telefon, vozač, imaju besplatne avionske karte, putarine, a imaju i platu veću od 100.000 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

08:10

Default images

Kako pišu Novosti, u tim "privilegijama" uživaju samo ministri i poslanici, a ko kakve olakšice ima zavisi od toga da li je zauzeo ”fotelju” u Nemanjinoj ili na Trgu Nikole Pašića.

Kako je "Novostima" rekao šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, premijer i svi ministri, dok su na funkciji, imaju na raspolaganju automobil i vozača 24 sata dnevno:

"Članovi Vlade imaju pravo na mobilne telefone i mesečno mogu da potroše najviše 5.000 dinara. Ministri policije i vojske imaju obezbeđenja, a mogu ga dobiti i drugi ukoliko MUP proceni da postoji bezbednosni rizik. Mogu da uposle do tri savetnika i putuju besplatno redovnim avionskim linijama, ukoliko je to jeftinije od korišćenja vladine letelice. Oni koji nisu iz Beograda mogu da dobiju stan na korišćenje", kazao je on.

Predsednik Administrativnog odbora u Narodnoj skupštini Zoran Babić kaže za "Novosti" da su oni ukinuli samo isplatu dnevnica i korišćenje službenih telefona.

"Parlamentarcima koji žive najmanje 30 kilometara izvan Beograda za dolaske na sednice plaćamo benzin, dok onima koji dolaze vozom ili autobusom refundiramo karte. Plaćamo im i parking ukoliko ne postoji slobodno mesto na platou ispred Skupštine, a poslanici iz unutrašnjosti dobijaju naknade za odvojeni život (40 odsto prosečne plate u Srbiji) i stanarinu (35.000 dinara) ukoliko to zatraže", ističe Babić.

Lepe privilegije imaju i nekadašnji šefovi države. Osim počasne titule "bivši predsednik", imaju i pravo na platu, kancelariju, savetnika i sekretara, službeni automobil i obezbeđenje godinu po prestanku mandata ili duže ukoliko je to potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: