Gotovina "Oluju" pripremao sa CIA

Vojnu akciju "Oluja" u leto 1995. godine general Ante Gotovina je pripremao u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra sa tadašnjim zamenikom šefa CIA Džordžom Tenetom.

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2012.

16:48

Default images

Zagrebački "Jutarni list" iznosi detalje kako je uopšte došlo do toga da Tenet s Gotovinom u Šepurinama priprema vojnu akciju, kao i kako se o tome ništa nije znalo punih 10 godina.

Priču je, kako se navodi, pre nekoliko godina otkrio izvor blizak advokatskom timu Gotovine koji je rekao da je Kancelarija za odnose s javnošću krovne američke tajne službe informaciju o svojoj bazi u Šepurinama još 2001. potvrdila novinaru Roju Gutmanu (Roy Guttmann).

Gutman je, dodaje se, tada o tome objavio veliki članak u "Njusviku" o američkoj ulozi u akciji "Oluja", koju Kancelarija za odnose sa javnošću CIA nije ni potvrdila, ali ni demantovala.

"Nakon što su 11. jula 1995. Srbi ušli u Srebrenicu, tadašnji američki predsednik Bil Klinton odlucio je da vojno interveniše i reši probleme na prostoru bivše Jugoslavije. No, Klinton je tada verovatno mnogo više brinuo o nadolazećim predsedničkim izborima i opasnom protivkandidatu Bobu Dolu, čije je jedno od važnih predizbornih obećanja bilo rešavanje krize na prostoru bivše SFRJ", navodi list.

Napominje se i da je Klintovnov vojno-obaveštajni vrh znao da rat na Balkanu ne mogu dobiti samo snažnim vazdušnim udarima na položaje Srba u BiH, pa su savezništvo ponudili hrvatskom vojnom vrhu. "To je, zapravo, bila Klintonova polutajna misija, jer takvu akciju nije odobrila zvanična američka politika, pa Stejt Department i danas tvrdi kako oni nisu odobrili vojno-redarstvenu akciju 'Oluja'. Naime, zeleno svetlo za 'Oluju' Hrvatska od SAD nije dobila preko uobičajenog diplomatskog, već preko vojno-obaveštajnog sistema", navodi list.

O američkoj vojnoj intervenciji na Balkanu Klinton je odlučio zajedno sa svojim najpoverljivijim saradnicima iz Saveta za nacionalnu bezbednost, a njihovu poruku hrvatskom ministru odbrane Gojku Šušku preneo je vojni atase američke ambasade u Zagrebu Ričard Herik ( tadašnji glavni operativac CIA u Hrvatskoj, koji je bio potpuno nezavisan od tadašnjeg ambasadora Pitera Galbrajta).

Sve se radilo u najstrožoj tajnosti iz političkih razloga, ali i bezbednosnih, zato što je nekoliko meseci pre, početkom 1995, razotkrivena američka baza za bespilotne letilice na aerodromu na Braču.

Tada je, navodno, američku bazu fotoaparatom snimio nemački vojni ataše, a te fotografije nekako su došle do splitskog "Feral Tribjuna", koji ih je objavio. Podseća se i da je Klinton tada izjavio da je došlo do najveće krize između SAD i Evrope od Suecke krize 50-ih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: